Do zdravlja uz manji unos soli

U Ministarstvu zdravlja je u petak, 31. listopada, održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen Strateški plan za smanjenje prekomjernog unosa soli. Na konferenciji su sudjelovali ministar zdravlja Republike Hrvatske prim. Siniša Varga, voditelj Programa za prehranu, fizičku aktivnost i debljinu Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije dr. Joao Breda, dr. Temo Waqanivalu iz središnjeg ureda Svjetske zdravstvene organizacije te brojni hrvatski zdravstveni stručnjaci.

Ministar Varga istaknuo je da je Hrvatska treća zemlja po konzumaciji soli, odmah nakon Turske i Mađarske, te da prosječan hrvatski građanin dnevno unese znatno više od preporučene količine soli. „Cilj Strateškog plana je postupno promijeniti ovu lošu prehrambenu naviku. Do 2019. godine unos soli trebao bi se smanjiti na devet grama dnevno po stanovniku, a do 2025. godine na pet grama, rekao je ministar Varga.

Dr. Joao Breda i dr. Temo Waqanivalu iz Svjetske zdravstvene organizacije čestitali su ministru Vargi i Vladi RH što su se uhvatili ukoštac s problemom prekomjernog unosa soli te sa zadovoljstvom izjavili kako je Hrvatska jedna od tek nekoliko zemalja koja je započela ovu aktivnost.

„Svjetska zdravstvena organizacija jako cijeni vrlo ambiciozan plan Hrvatske da u narednih deset godina za trećinu smanji unos soli i u tome ćemo vas podržavati i pomagati vam“, rekao je dr. Joao Breda koji je napisao dokument Svjetske zdravstvene organizacije Akcijski plan za hranu i prehranu (Food and Nutrition Action Plan) od 2014. do 2020. godine.

Dr. Temo Waqanivalu dodao je kako je ovaj Strateški plan vrijedan i značajan korak u prevenciji srčanog i moždanog udara koji je prvi na listi smrtnosti u Republici Hrvaskoj. „Smanjenim unosom soli“, naglasio je dr. Waqanivalu, „smanjio bi se teret bolesti i spasilo živote čak dva milijuna ljudi godišnje u svijetu“.