Nacionalna kampanja povodom obilježavanja 1.12. Svjetskog dana AIDS-a – dan važnosti spolnog i reproduktivnog zdravlja

WAD-Svjetski dan AIDS-a-2016Već dvadeset i osam godina, 1. prosinca se svake godine u svijetu i Hrvatskoj brojnim događanjima i aktivnostima obilježava Svjetski dan AIDS-a. Cilj je podići svijest javnosti i ukazati na javnozdravstveni značaj HIV/AIDS-a: rizike i mjere zaštite, važnost prevencije, ranog dijagnosticiranja, liječenja i skrbi za oboljele, kao i pokazati solidarnost prema oboljelima, te dati doprinos smanjenju stigme i diskriminacije, ali i zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja. Međunarodni simbol svjesnosti i podrške prevenciji i liječenju HIV infekcije i AIDS-a je crvena vrpca (engl. red ribbon).

Aplikacija Spolno zdravljeOve godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Ministarstva zdravstva, Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu, te uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i brojnih partnera, provode kampanju čiji je cilj informirati i educirati posebice mlade, ali i sve ostale, o rizicima i načinima zaštite, te pridonijeti unaprjeđenju sustava savjetovanja i testiranja na krvlju i spolno prenosive bolesti, te zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja u Hrvatskoj.

 

Također, HZJZ i HUHIV u partnerstvu su izradili prvu u Hrvatskoj, inovativnu platformu i mobilnu aplikaciju „Spolno zdravlje”. Ovaj moderan pristup mladima na pregledan i zanimljiv način pruža korisne informacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju, uključujući procjenu rizičnih spolnih ponašanja, savjete za odgovorno spolno ponašanje i preporuke za zaštitu zdravlja, testiranje i liječenje, sukladno važećim znanstvenim i stručnim spoznajama.

Mobilnu aplikaciju „Spolno zdravlje“ preuzmite na Google Play i App Store-u  ili posjetite www.spolnozdravlje.hr.

 

Aktivnosti povodom obilježavanja svjetskog dana AIDS-a:

Pozivamo sve građane diljem Hrvatske i medije da nam se 1. prosinca 2016. pridruže i zajedno s nama obilježe Svjetski dan AIDS-a informiranjem, edukacijom i promicanjem očuvanja zdravlja, nastavljajući jednaku tradiciju i brigu o vlastitom zdravlju i tijekom cijele godine! Pridružite se svojom podrškom, doprinesite zdravlju mladih i građana, promovirajte zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja i stvaranje AIDS-free generacije.

Aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a obuhvaćaju brojne preventivne aktivnosti koje promiču odgovornost prema vlastitom zdravlju u organizaciji zdravstvenih institucija i organizacija civilnog društva diljem Hrvatske:

  • Europski tjedan testiranja na HIV i hepatitis od 18. – 25.11.2016. – u CheckPoint centru Zagreb , LGBT centru Zagreb, te u sklopu aktivnosti raznih institucija i organizacija diljem RH.
  • Javnozdravstvena edukativna kampanja promocije edukativne mobilne aplikacije Spolno zdravlje, od 20.11. – 31.12.2016. – oglašavanjem na plakatima i letcima u vozilima javnog prijevoza, ljekarnama, domovima zdravlja, zavodima za javno zdravstvo, udrugama, visokoškolskim ustanovama i studentskim domovima diljem Hrvatske, kampanja putem mrežnih stranica i društvenih mreža, te emitiranje spotova na TV-u, u kinima, LCD ekranima u gradu, te distribucijom edukativnih i promotivnih materijala partnerima diljem RH.
  • Promocija zdravlja i svjesnosti te inovativne mobilne aplikacije Spolno zdravlje uz prigodno druženje s građanima, posebice mladima, 1.12.2016. u HUHIV šatoru na trgu Petra Preradovića u Zagrebu, gdje će se građanima besplatno dijeliti edukativno informativni letci i brošure o HIV/AIDS-u i spolnom zdravlju i gdje će se zainteresirani moći savjetovati sa stručnjacima, a mladi educirati o odgovornom spolnom ponašanju i očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja uključujući interaktivne edukacije putem kvizova znanja koristeći mobilnu aplikaciju Spolno zdravlje.
  • Javno predstavljanje aktivnosti i rezultata aktivnosti na stručnom simpoziju povodom dana AIDS-a  02.12.2016. u Klinici za Infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.
  • Edukativno-informativni Pozitivan koncert 02.12.2016. u Domu sportova u Zagrebu.

Više o Svjetskom danu AIDS-a i samom programu aktivnosti možete saznati u članku „1.12. Svjetski dan AIDS-a – dan važnosti spolnog i reproduktivnog zdravlja“.

 

Nacionalna kampanja Svjetski dan AIDS-a-2016Nacionalna kampanja Svjetski dan AIDS-a-2016Nacionalna HIV kampanja 2016-1Nacionalna HIV kampanja-2016-2Nacionalna HIV kampanja-2016-3Nacionalna HIV kampanja-2016-4Nacionalna HIV kampanja-2016-5Nacionalna HIV kampanja-2016-6Nacionalna HIV kampanja-2016-6Nacionalna HIV kampanja-2016-8