Održan stručni skup na temu “Poboljšanje dijagnostike, tretmana i skrbi za maloljetnike s problematičnom uporabom droga i unapređenje međuresorne suradnje”

U organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, 18. lipnja 2019. u Edukacijskom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održan je stručni skup na temu Poboljšanje dijagnostike, tretmana i skrbi za maloljetnike s problematičnom uporabom droga i unapređenje međuresorne suradnje.

Navedeni je skup, između ostaloga, organiziran i povodom obilježavanja 26. lipnja kao Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, uz sudjelovanje predstavnika službi za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, centara za socijalnu skrb, domova za djecu, osnovnih i srednjih škola, policijske uprave, državnog odvjetništva, suda za mladež, ustanova u okviru zatvorskog sustava te organizacija civilnog društva koji sudjeluju u dijagnostici, tretmanu i skrbi o maloljetnicima.

Skup je otvorio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med., dok su predavanja ispred HZJZ-a održali dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med. zamjenica ravnatelja i Željko Petković, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a. Predavanje na skupu održala je i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, gđa Ivana Portolan Pajić, dr. med., te predstavnici ključnih ustanova i institucija koje skrbe o maloljetnicima s problemom  konzumiranja psihoaktivnih sredstava i ovisnosti te nezavisni stručnjaci.

Rasprava se odvijala u okviru dva panela: „Dijagnostika i tretman maloljetnika s problematičnom uporabom droga: suradnja zdravstvenog, odgojno-obrazovnog sustava te sustava socijalne skrbi“  te „Uloga kaznene politike u ranom otkrivanju i tretmanu maloljetnika s problematičnom uporabom droga: suradnja kazneno-represivnog, zdravstvenog sustava i sustava socijalne skrbi“. Tijekom rasprave sudionici su se osvrnuli na ključne izazove na području skrbi za maloljetnike s problematičnom uporabom droga te o mogućnostima unaprjeđenja suradnje zdravstvenog, socijalnog, odgojno-obrazovnog i kazneno-represivnog sustava, a s ciljem poboljšanja postojećih modela tretmana i skrbi. Nakon provedene rasprave zaključeno je sljedeće:

  1. S ciljem unaprjeđenja međuresorne suradnje, potrebno je kontinuirano nastaviti s organiziranjem stručnih sastanaka i seminara na razini županija u koji će biti uključeni svi dionici koji sudjeluju u dijagnostici, tretmanu i skrbi maloljetnika s problematičnom uporabom droga.
  2. Zbog velikog broja maloljetnika koji imaju problem s ovisnošću i kojima je potreban rezidencijalni tretman, potrebno je ponovno aktualizirati Projekt rezidencijalnog tretmana maloljetnika.
  3. Potrebno je poboljšati kvalitetu i dostupnost kvalitetnih programa prevencije ovisnosti, rano otkrivanje problema ovisnosti kod djece i mladih te suradnju odgojno – obrazovnog sustava sa sustavom socijalne skrbi i zdravstvenim sustavom.

Prezentacije sa skupa: