Otvoren je Centar za promicanje spolnog zdravlja uz obilježavanje 10. obljetnice rada centara za dobrovoljno, anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje (Savjetovališta za HIV) u Hrvatskoj

Kao nastavak desetogodišnjeg rada u području savjetovanja i testiranja na HIV i Savjetovališta za HIV, u sklopu Centra „Živjeti zdravo“, u ponedjeljak, 1. prosinca 2014. godine, na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo otvoren je Centar za promicanje spolnog zdravlja.

Na otvorenju Centra svečano je obilježena i 10. godišnjica djelovanja mreže centara za dobrovoljno, anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV. Otvorenju Centra prisustvovali su ravnatelji županijskih zavoda za javno zdravstvo, koordinatori i djelatnici centara za dobrovoljno savjetovanje i testiranje na HIV, dr. Dunja Skoko Poljak, načelnica Sektora pri Ministarstvu zdravlja, prof. dr. sc. Adriana Vince, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. F. Mihaljević“, prof. dr. sc. Josip Begovac, voditelj Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, g. Vinko Filipović, Darko Tot, predstavnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer s Katedre za seksologiju Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te članovi organizacija civilnog društva i drugi suradnici.

Uz pozdravni govor ravnateljice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. sc. Tamare Poljičanin, dr. Dunja Skoko Poljak, načelnica Sektora pri Ministarstvu zdravlja ispričala je detaljnije o ideji i razlozima te počecima realizacije projekta otvaranja centra za dobrovljno savjetovanje i testiranje na HIV u Republici Hrvatskoj. Voditeljica Odjela za promicanje odgovornog spolnog ponašanja sa savjetovalištem u Službi za promicanje zdravlja i epidemiologinja Tatjana Nemeth Blažić prezentirala je aktivnosti i javnozdravstvenu kampanju koje se provode povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a i epidemiološke podatke HIV/AIDS-a za Hrvatsku, dosadašnji rad mreže centara za dobrovoljno savjetovanje i testiranje na HIV i savjetovališta za HIV u HZJZ-u te objasnila širenje koncepta rada i na područje promicanja spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Ciljevi Centra za promicanje spolnog zdravlja su doprinos smanjenju udjela rizičnih spolnih ponašanja u populaciji, posebice kod mladih, provođenjem edukativnih kampanja, promicanjem spolnog zdravlja i odgovornog spolnog ponašanja i osvještavanjem važnosti ulaganja u spolno i reproduktivno zdravlje, zalaganjem i podržavanjem politika i djelatnosti sustava koji doprinose poboljšanju spolnog i reproduktivnog zdravlja, promicanjem projekata i programa u zajednici usmjerenih na zaštitu i unaprjeđenje spolnog zdravlja, borba protiv stigme te promoviranje suradnje i umrežavanje dionika u zajedničkim naporima postizanja dobrobiti u području spolnog i reproduktivnog zdravlja.

U sklopu Centra s radom će nastaviti Savjetovalište za HIV/spolno zdravlje, utorkom od 11.00 do 15.00 sati i četvrtkom od 15.00 do 18.00 sati na adresi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Rockefellerova 12, Zagreb, tel.: 01 4863 354; e-mail: hiv.savjet@hzjz.hr.

U savjetovalištu će građani moći dobiti uslugu individualnog savjetovanja i informiranja o prevenciji HIV-a i drugih spolno prenosivih bolesti i zaštiti spolnog zdravlja – procjenu rizika, savjete za smanjenje rizika, testiranja na HIV, hepatitis B/C i sifilis, informacije i pomoć pri upućivanja na daljnju zdravstvenu skrb, medicinske postupke daljnje dijagnostike i liječenja, informacije o sličnim savjetovalištima, centarima, udrugama civilnog društva i drugim mjestima pomoći i podrške u Hrvatskoj. Korisnici Savjetovališta ostat će anonimni, a sve su usluge besplatne.

Zahvaljujemo svima koji su svojim dolaskom dali podršku otvorenju Centra i obilježavanju 10. godišnjice rada Savjetovališta za HIV, a posebno OŠ „Matije Gupca“, 33ptVideos d.o.o. i Glazbenoj školi „Bonar“ na doprinosu u programu otvorenja Centra.

 

Otvorenje centra za HIV-2014Otvorenje centra za spolno zdravlje-2014-2Otvorenje centra za spolno zdravlje-2014-3Otvorenje centra za spolno zdravlje-2014-6Otvorenje centra za spolno zdravlje-2014-3Otvorenje centra za spolno zdravlje-2014-3Otvorenje centra za spolno zdravlje-2014-7Otvorenje centra za spolno zdravlje-2014-8