11. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Svake se godine treće subote u mjesecu siječnju, u cilju borbe protiv raka vrata maternice, obilježava Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Ove se godine diljem Hrvatske obilježava 11. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice .

Tim povodom Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Grad Zagreb i Hrvatska liga protiv raka pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zdravstva RH, Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića te Gradske skupštine Grada Zagreba 20. siječnja 2018. godine (subota) od 10 do 14 sati organiziraju javnozdravstvenu akciju na Trgu Petra Preradovića.

U današnje se doba gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može spriječiti, a ako se razvije rak, liječenje je lakše i uspješnije što se on ranije otkrije. Rak vrata maternice je zloćudna bolest koja se razvija u dijelu maternice koji se otvara u rodnicu, a koja se javlja kada dođe do promjena na stanicama vrata maternice i one počnu nekontrolirano rasti. Navedene promjene su povezane s infekcijom humanim papilomavirusom (HPV). HPV se prenosi spolnim putem i to ne samo penetracijom, već i kontaktom „kožu od kožu“ u području spolovila. Većina spolno aktivnih osoba će se tijekom svog života zaraziti HPV virusom, ali će se kod većine osoba infekcija spontano povući zahvaljujući djelovanju našeg imunološkog sustava. Samo će kod malog broja žena infekcija HPV-om perzistirati duže vremena i doći će do razvoja raka vrata maternice. Simptomi raka vrata maternice su nespecifični i rijetki. Predstadiji raka vrata maternice najčešće ne pokazuju simptome, dok uznapredovale stadije raka prate nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha. Dijagnoza bolesti se postavlja na temelju ginekološkog pregleda – PAPA testa, kolposkopije i biopsije.

Upravo je i cilj ove javnozdravstvene akcije podizanje svijesti javnosti, a posebice žena, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastito intimno zdravlje, kako bi zahvaljujući preventivnim mjerama izbjegli smrtnost od raka vrata maternice. Stoga je iznimno važno što kvalitetnije i što više informirati žene svih dobnih skupina o mogućnostima prevencije raka vrata maternice.

Pozivamo sve građane da se pridruže obilježavanju i simboličnom kupnjom mimoza podrže borbu protiv raka vrata maternice.