12. Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice

Dvanaesti Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice se obilježava od 28. siječnja do 3. veljače 2018. godine u cilju povećanja edukacije i brige za zdravlje žena, jer su cijepljenje protiv HPV-a, edukacija i probir temelji dobre prevencije raka vrata maternice.

Prema posljednjim podacima Registra za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, u 2014. godini je rak vrata maternice otkriven kod 307 žena, a prema objavljenim podacima Izvješća o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2016. godini, od navedenog sijela raka je umrlo 111  žena.

Rak vrata maternice je najpreventabilnija vrsta raka zbog poznatog uzročnika, relativno dugog razdoblja između infekcije i nastanka raka te zbog postojanja odgovarajućeg probirnog testa kojim se otkrivaju premaligne promjene. Dobro organizirani probir može smanjiti smrtnost od raka vrata maternice za 80 posto. Upravo je zato važno podići svijest žena o važnosti odlaska na redovite ginekološke preglede i prevencije raka vrata maternice.

U Hrvatskoj se probir provodi oportunistički, a u pripremi je pilot-projekt organiziranog probira čiji je cilj unapređenje provedbe preventivnog programa te uvođenje HPV testa kao primarnog testa probira za žene iznad 30 godina starosti.

Ovogodišnji Europski tjedan prevencije raka vrata maternice će se obilježiti simpozijem u Osijeku i stručnom skupu u Varaždinu. Navedeni stručni i javnozdravstveni nastupi bit će medijski popraćeni, čime će se pridonijeti podizanju svijesti o važnosti borbe protiv ove bolesti i načinima prevencije.