13. europski tjedan prevencije raka vrata maternice

13. europski tjedan prevencije raka vrata maternice se obilježava od 21. do 27. siječnja 2019. godine s ciljem povećanja svijesti javnosti o važnosti borbe protiv raka vrata maternice.

Prema zadnjim objavljenim podacima, u Hrvatskoj je 2015. godine rak vrata maternice otkriven u 280 žena, a 2016. godine je od te zloćudne bolesti umrlo 115 žena.

Rak vrata maternice je najpreventabilnija vrsta raka zbog poznatog uzročnika, relativno dugog razdoblja između infekcije i nastanka raka te zbog postojanja odgovarajućeg probirnog testa kojim se otkrivaju premaligne promjene. Dobro organizirani probir može smanjiti smrtnost od raka vrata maternice za 80 %. Upravo je zato važno podići svijest žena o važnosti odlaska na redovite ginekološke preglede.

U Hrvatskoj se probir provodi oportunistički, a u pripremi je pilot-projekt organiziranog probira čiji je cilj unapređenje programa te uvođenje HPV testa kao primarnog testa probira za žene iznad 30 godina starosti.

Ovogodišnji 13. europski tjedan prevencije raka vrata maternice će se obilježiti javnom tribinom Biser mudrosti „Testiranje na HPV“ u srijedu 23. siječnja 2019. godine u 11 sati u udruzi SVE za NJU, Kneza Mislava 10 u Zagrebu te 5. hrvatskim simpozijem o prevenciji i liječenju početnog raka vrata maternice. Navedeni stručni i javnozdravstveni nastupi bit će medijski popraćeni, čime će se pridonijeti podizanju svijesti o važnosti borbe protiv ove bolesti i načinima prevencije.