Živjeti zdravo

Zdravlje i tjelesna aktivnost

Svrha komponente Nacionalnog programa Živjeti zdravo – Zdravstveni turizam te projekta:

„Hodanjem do zdravlja“

Hodanje je najmanje skupa i široko pristupačna tjelesna aktivnost.
Jedino što si moramo stvarno priuštiti za hodanje je vrijeme. Rijetko je povezano s ozljedama i mogu ga prakticirati ljudi svih dobnih skupina, uključujući i one koji se nikada nisu bavili nekom fizičkom aktivnošću.
Hodanje je jednostavno, nije zahtjevno i nema uobičajene barijere koje se mogu susresti kod drugih aktivnosti, poput nedostatka vremena, sposobnosti ili vještina. Iako je hodanje najpopularnija aktivnost, i njegove koristi uvelike prelaze koristi svih drugih aktivnost, ono je ipak u padu.
Djelovanjem u zajednici želimo informirati i senzibilizirati građane RH svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima tjelesne aktivnosti te ponuditi i pokrenuti organizirano grupno hodanje (kružno), jednodnevno i višednevno.
Ovim projektom se želimo uključiti u jedan globalni internacionalni projekt (The Walk of the World) i u budućnosti ostvariti suradnju s već aktivnim zemljama sudionicama istog. Konkretno, u Nizozemskoj, već godinama egzistira projekt 4-dnevnog hodanja (30, 40, 50 km) uz pomoć crvenog križa, medicinske službe i brojnih drugih volontera. Projekt je prepoznat kao izuzetno zanimljiv i popraćen brojnim sponzorima (sportska oprema, suplementacija prehrane, itd.).
Projekt bi trebao započeti 25. listopada 2014. godine u Virovitici i predviđeno je njegovo kontinuirano i organizirano provođenje jednom mjesečno pod stručnim vodstvom tima volontera.

Hodanjem do zdravlja