Živjeti zdravo

Zdravlje i prehrana

Jedna od pet komponenata Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ čini modul Zdravlje i prehrana, koji pokreće Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravlja.

Svrha komponente Nacionalnog programa Živjeti zdravo – Zdravlje i prehrana te projekta:

Jamstveni žig „Živjeti zdravo“ je usmjeren potrošačima.

Cilj modula je dodjelom jamstvenog žiga pojedinim proizvodima informirati potrošače i dati im mogućnost da izaberu hranu čiji je sastav preporučljiv za pravilnu prehranu. Žig „Živjeti zdravo“ istaknut na ambalaži nalazit će se na provjerenim proizvodima, koje su analizirali stručnjaci HZJZ prema po posebno razrađenim kriterijima i Uredbi o informiranju potrošača o hrani br.1169/2011. Tim propisom predviđena je najveća dnevna količina makronutrijenata, odnosno takva hrana sadrži manje masnoća (posebno zasićenih), primjeren sadržaj bjelančevina, više vlakana, te smanjenu količinu soli i šećera nego namirnica iz iste kategorije koja nema dodijeljeni znak. Ovaj projekt se nadovezuje i na Strateški plan smanjenja unosa kuhinjske soli. Naime, stanovnici Hrvatske dnevno unose čak 11 grama soli što je gotovo dvostruko od europske preporuke te uzrokuje značajne javno zdravstvene posljedice.

ljetna-prehranaHrana koji nosi jamstveni žig „Živjeti zdravo“ prikladna je za sve zdrave pojedince – odrasle, tinejdžere i djecu. Jamstveni žig se ne odnosi na svježe voće i povrće, koji su sastavni dio svakodnevne prehrane.

Proizvodi namijenjeni djeci do treće godine života nisu obuhvaćeni.

Predviđenim aktivnostima želi se potaknuti i proizvođače da razvijaju ili reformuliraju proizvode prema preporukama kriterija, te na taj način doprinesu edukaciji građana o pozitivnim utjecajima zdravih stilova života.,

Jamstveni žig “Živjeti zdravo“ dodjeljuje se na vremenski period od tri godine.

Postupnik za dodjelu znaka jamstvenog žiga Živjeti zdravo

Kriteriji-za-hranu/proizvodi koji mogu nositi jamstveni žig Živjeti zdravo

Preuzmite preporuke za ljetnu prehranu!