Obilježavanje Svjetskog dana AIDS-a 2014.

Javnozdravstvena kampanja „Znanje pobjeđuje“ 2014.

Hrvatski zavod za javno  u suradnji s Ministarstvom zdravlja, županijskim zavodima za javno zdravstvo, Klinikom za infektivne bolesti „Dr. F. Mihaljević“ i civilnim udrugama organizira tijekom studenog i prosinca 2014. nacionalnu kampanju „Znanje pobjeđuje“, oglašavanja putem plakata i letaka u vozilima javnog prijevoza, ljekarnama, fakultetima i zdravstvenim ustanovama u mreži gradova u Hrvatskoj te emitiranja televizijskog i radio spota. Cilje je ukazivanje javnosti, a prvenstveno mladima, da je prvi korak za zaštitu od HIV/AIDS-u,  ali i ostalih spolno prenosivih bolesti informiranje i znanje – o rizicima i načinima zaštite. Naglasak ovogodišnje kampanje je na poboljšanju svih mjera prevencije i liječenja HIV/AIDS-a, a sloganom “Popunite prazninu”, prema sloganu UNAIDS-a  „Close the gap“, poziva se na unaprjeđenje mjera zaštite u raznim područjima ljudskog djelovanja – znanju, edukaciji, liječenju, istraživanju, financiranju i zaštiti ljudskih prava.

Svjetski dan AIDS-a 20Svjetski dan AIDS-a-2

Simbolično paljenje svijetla na zgradi Zagrepčanka

Povodom 1. prosinca, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, Međunarodna udruga studenata medicine, CroMSIC u suradnji HZJZ-om i Zagrepčankom upalili su svjetla na neboderu u obliku karakterističnog motiva AIDS Ribbon, tj. vrpce na zapadnom pročelju zgrade. Cilj akcije je skrenuti pozornost na prevenciju, rano otkrivanje i liječenje HIV-a, te eliminaciju stigme i diskriminacije oboljelih od AIDS-a.

 

Osvijetljena Zagrepcanka povodom Svjetskog dana AIDS-a 2014Osvijetljena Zagrepcanka povodom Svjetskog dana AIDS-a 2014Osvijetljena Zagrepcanka povodom Svjetskog dana AIDS-a 2014Osvijetljena Zagrepcanka -Svjetski dan AIDS-a 2014

Osvijetljena Zagrepčanka povodom Svjetskog dana AIDS-a 2014. Foto: Bruno Konjevic / CROPIX