Obilježen Europski tjedan testiranja na HIV i hepatitis i Svjetski dan AIDS-a 2015.

 

Epidemiološki podaci – Svjetski dan AIDS-a 2015.

U Hrvatskoj se obilježavanje Europskog tjedna testiranja na HIV i hepatitis i Svjetski dan AIDS-a održavalo od 20. studenoga do 1. prosinca 2015. godine u organizaciji zdravstvenih institucija, institucija izvan zdravstva te organizacija civilnog društva diljem Hrvatske. Brojnim preventivnim i edukativnim aktivnostima se informiralo i podizalo svijest javnosti o javnozdravstvenom značaju HIV/AIDS-a, rizicima i mjerama zaštite te važnosti prevencije, pravodobnog dijagnosticiranja i liječenja, pokazivanja solidarnosti prema oboljelima, smanjenja stigme i diskriminacije i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Tijekom Europskog tjedna testiranja od 20. do 27. studenog 2015. g. se pod sloganom “Testiraj. Liječi. Spriječi.“ provodila akcija testiranja brzim testovima u četiri grada: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. U LGBT Centru Zagreb se u organizaciji udruge Iskorak i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo provodilo testiranje na HIV i sifilis populacije muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima. Ukupno je testirano 445 osoba (u Zagrebu 296, Splitu 45, Rijeci 41 i Osijeku 63). U Zagrebu se na gonoreju i klamidiju dodatno testiralo 98 osoba. Sve osobe s reaktivnim nalazom upućene su na daljnje pretrage i liječenje.

U CheckPoint-u Zagreb koji vodi Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnih hepatitisa (HUHIV) u suradnji s Klinikom za infektivne bolesti „Dr. F. Mihaljević“, Ministarstvom zdravlja, Gradom Zagrebom i Hrvatskim crvenim križem, uz redovna testiranja brzim testovima na HIV i hepatitis C (204 savjetovanja i 129 testiranja u mjesecu studenom), tijekom tjedna testiranja nudio se vaučer za Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ za uslugu testiranja na hepatitis B i cijepljenja protiv hepatitisa B (tri doze) onih koji su u većem riziku za zarazu, a nisu cijepljeni u Programu cijepljenja.

Svjetski dan AIDS-a obilježen je 1. prosinca na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu postavljanjem tematskog šatora i prigodnim druženjem s građanima, posebice mladima, u organizaciji udruge HUHIV. Pokrovitelji ovog događaja bili su Ministarstvo zdravlja, Grad Zagreba i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država, a sudjelovali su Hrvatski Crveni križ, Hrvatski zavod za javno zdravstvo te studenti medicine i farmakologije Međunarodnog udruženja studenata medicine CroMSIC. U šatoru su se građanima besplatno dijelili edukativno informativni leci i brošure o HIV/AIDS-u i spolnom zdravlju, a zainteresirani građani su se informirali i savjetovali o problematici HIV/AIDS-a sa stručnjacima. Oko 300 učenika, sedam skupina učenika trećih i četvrtih razreda srednjih škola zdravstvenog usmjerenja i učenika I. Gimnazije, educirano je o HIV/AIDS-u, spolno prenosivim bolestima, spolno odgovornom ponašanju te očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja. Edukaciju su provodili vršnjački edukatori, studenti medicine udruge CroMSIC, volonteri Hrvatskog Crvenog križa i djelatnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Svaka je skupina prije edukacije ispunjavala kviz – test znanja od 10 pitanja, a nakon predavanja je izvlačenjem iz svake skupine nagrađen po jedan učenik koji je točno odgovorio na sva pitanja u kvizu.

Informiranost i znanje o HIV/AIDS-u, prevenciji spolno prenosivih bolesti i odgovornom spolnom ponašanju su se pokazali razmjerno visokima: u kvizu koji je ispunjavalo 244 učenika,  na pet od deset postavljenih pitanja točno je odgovorilo oko 95% sudionika, a 23% sudionika točno je odgovorilo na svih deset pitanja.  Među deset pitanja učenici su pokazali najbolju informiranost o kontracepcijskim pilulama i zaštiti od zaraze HIV-om i drugim spolno prenosivim bolestima (97,5% točnih odgovora), a najmanje su bili informirani o učestalosti javljanja simptoma kod spolno prenosivih bolesti (57,8% točnih odgovora). Udjeli točnih odgovora kod ostalih pitanja kretali su se u rasponu od 67%  do 82%.

Manifestaciju na Trgu Petra Preradovića su podržali ministar zdravlja prim. Siniša Varga, v.d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Ranko Stevanović, izaslanstvo Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, stručnjaci iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, te Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država, a popratili su je brojni mediji.

Provedena je online interaktivna edukacija nagradnim kvizom “Voli i budi zdrav – Znanje pobjeđuje” na Facebook stranici CroAids u kojem je 22 sudionika nagrađeno nagradama koje su osigurali Hrvatski zavod za javno zdravstvo, udruga HUHIV – Checkpoint Zagreb i tvrtka Reckitt Benckiser.

Na Stručnom Simpoziju povodom dana AIDS-a 27. studenog 2015. god. je u Klinici za Infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu predstavnik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održao predavanje Epidemiologija HIV/AIDS-a u svijetu i Hrvatskoj.

Javnozdravstvena edukativna kampanja „Voli i budi zdrav – Znanje pobjeđuje“ oglašavanjem plakatima i lecima u vozilima javnog prijevoza, ljekarnama, domovima zdravlja, visokoškolskim ustanovama i studentskim domovima te emitiranjem spotova na javnim digitalnim medijima i u kinima diljem Hrvatske u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, udruge HUHIV i brojnih partnera pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja trajat će do kraja prosinca.

Diljem Hrvatske su se odvijale i brojne druge preventivne i edukativne aktivnosti povodom obilježavanja Europskog tjedna testiranja na HIV i hepatitis i Svjetskog dana AIDS-a u cilju povećanja informiranosti i svjesnosti o problematici HIV/AIDS-a te važnosti očuvanja zdravlja.