Obilježen Europski tjedan testiranja na HIV i hepatitise 2016

Udruga Iskorak i Hrvatski zavod za javno zdravstvo su od 18. do 25. studenog 2016. tijekom Europskog tjedna testiranja pod sloganom “Testiraj. Liječi. Spriječi.“ organizirali testiranje u zajednici u suradnji sa županijskim zavodima za javno zdravstvo i partnerima. Testiranje kao jedini način otkrivanja i dijagnosticiranja infekcije HIV-om omogućuje ranije otkrivanje infekcije i uspješnije liječenje, te pomaže u sprečavanju daljnjeg širenja infekcije HIV-om. Liječenje suzbija HIV na nemjerljivu razinu u krvi, što sprečava komplikacije vezane uz tu infekciju, dok se nemjerljivom razinom virusa ujedno sprečava prijenos virusa na druge ljude. Tako se testiranjem na HIV pokazuje odgovornost prema vlastitom zdravlju i zdravlju spolnih partnera.

Akcija testiranja u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku provodila se brzim testovima na HIV i sifilis koji daju rezultate za 60 sekundi uglavnom među populacijom muškaraca koji imaju spolne odnose s drugim muškarcima i koji su pod povećanim rizikom od infekcije HIV-om i drugim spolno prenosivim bolestima. Uz testiranje su korisnici dobivali stručne savjete o smanjenju rizika i zaštiti zdravlja te besplatne kondome i lubrikante. U Zagrebu su se testiranje i savjetovanje provodili u LGBT Centru Zagreb.

Ukupno se testiralo 446 osoba (u Zagrebu 285, Osijeku 60, Rijeci 57 i Splitu 44), utvrđeno je tri nova reaktivna rezultata na HIV i pet na sifilis, a sve osobe s reaktivnim nalazom upućene su na daljnje pretrage i liječenje.

U 2015. godini je ukupno bilo 444 testiranja u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Pozitivan rezultat testa na HIV imalo je njih osam (2 ih je ranije znalo), a 19 ih je imalo pozitivan rezultat za sifilis (11 ranije liječenih od sifilisa – prisutna protutijela). Većina testiranih su bili muškarci koji imaju spolne odnose s osobama istog ili oba spola (75%), a mnogi su se testirali prvi puta (42%) tijekom Tjedna testiranja 2015.

 

ETW2-2016-1ETW3-2016-2ETW2016-3ETW2016poster