Obilježen Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Jedanaesti Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježen je 20. siječnja 2018. godine javnozdravstvenom akcijom na Trgu Petra Preradovića u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Grada Zagreba i Hrvatske lige protiv raka, pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zdravstva RH, Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića te Gradske skupštine Grada Zagreba.

U obilježavanju Dana mimoza sudjelovale su mnoge ugledne osobe iz javnog i političkog života. Predsjednica Grabar Kitarović pozvala je sve žene da redovito odlaze na ginekološke preglede i istaknula važnost cijepljenja protiv HPV-a.

Cilj ove javnozdravstvene akcije je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastito intimno zdravlje, kako bi zahvaljujući preventivnim mjerama izbjegli smrtnost od raka vrata maternice. Stoga je iznimno važno što kvalitetnije i što više informirati žene svih dobnih skupina o mogućnostima prevencije raka vrata maternice.