Obilježen Svjetski dan AIDS-a 2016.

U okviru javnozdravstvene edukativne kampanje koja traje do 31. prosinca 2016. g. oglašavanjem na plakatima i letcima u vozilima javnog prijevoza, ljekarnama, domovima zdravlja, zavodima za javno zdravstvo, udrugama, visokoškolskim ustanovama i studentskim domovima diljem Hrvatske, u Zagrebu je 1. prosinca obilježen Svjetski dan AIDS-a na Trgu Petra Preradovića postavljanjem tematskog šatora i prigodnim druženjem s građanima, posebice mladima, u organizaciji udruge HUHIV, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, udruženja studenata medicine CroMSIC  i Hrvatskog Crvenog križa.

Pokrovitelji ovog događaja bili su Ministarstvo zdravstva, Grad Zagreb i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država. U šatoru su se besplatno dijelili edukativno informativni letci, brošure o HIV-u/AIDS-u i spolnom zdravlju te kondomi, a zainteresirani su se građani informirali o prevenciji HIV infekcije i zaštiti zdravlja.

Za više od 300 učenika u osam skupina, uglavnom trećih i četvrtih razreda srednjih škola zdravstvenog usmjerenja, studenti medicine iz udruge CroMSIC su u suradnji s djelatnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i volonterima Hrvatskog Crvenog križa održali interaktivna predavanja. Također su organizirali nagradne kvizove znanja o HIV/AIDS-u, spolno prenosivim bolestima, odgovornom spolnom ponašanju te očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja. Troje učenika iz svake skupine koji su najbrže točno dogovorili na pitanja u kvizu znanja osvojilo je promotivnu bilježnicu „Spolno zdravlje“. Svaka je skupina učenika prije edukacije ispunjavala anonimnu anketu o ponašanju u vezi sa spolnim zdravljem, čiji su rezultati objavljeni zajedno s ostalim anketama prikupljenima tijekom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a na web stranicama www.spolnozdravlje.hr.

Fokus aktivnosti u šatoru bila je promocija zdravlja, svjesnosti i inovativne mobilne aplikacije Spolno zdravlje, jer ovogodišnja nacionalna kampanja povodom Svjetskog dana AIDS-a – dana važnosti spolnog i reproduktivnog zdravlja, u skladu s temom UNAIDS-a „Ruke gore za HIV prevenciju“  (engl. „Hands up for #HIVprevention“), u ruci prikazuje prvu u Hrvatskoj, inovativnu i edukativnu mobilnu aplikaciju . Pametni telefon postao je dio svakodnevnog života, a današnji mladi su generacija tehnologije i edukacije u pokretu. Ovaj moderan pristup mladima na pregledan i zanimljiv način pruža korisne informacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju, uključujući procjenu rizičnih spolnih ponašanja, savjete za odgovorno spolno ponašanje i preporuke za zaštitu zdravlja, testiranje i liječenje, sukladno važećim znanstvenim i stručnim spoznajama. Cilj mu je poticanje interesa mladih za očuvanje spolnog i reproduktivnog zdravlja korištenjem moderne tehnologije.

Ključne poruke povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a – dana važnosti spolnog i reproduktivnog zdravlja bile su:

  • važnost sveobuhvatnog pristupa prevenciji HIV-a i očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja
  • važnost testiranja i ranog otkrivanja infekcije HIV-om radi uspješnijeg liječenja i sprečavanja nesvjesnog širenja
  • važnost eliminacije predrasuda povezanih sa spolno prenosivim infekcijama, uključujući i HIV/AIDS, koje dovode do stigmatizacije i diskriminacije oboljelih

Manifestaciju na Trgu Petra Preradovića su podržali pomoćnica ministra zdravstva prim. Vera Katalinić-Janković, dr. med., gradonačelnik Grada Zagreba gosp. Milan Bandić i izaslanstvo Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med. te Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država, a popratili su je brojni mediji.

 

WAD-2016-Svjetski dan AIDS-a-1wad2016-4-Svjetski dan AIDS-a-2wad2016-4-Svjetski dan AIDS-a-3wad2016-4-Svjetski dan AIDS-a-4wad2016-4-Svjetski dan AIDS-a-5wad2016-4-Svjetski dan AIDS-a-6