Održana edukativna radionica o savjetovanju i testiranju na HIV i radu u savjetovalištima za HIV i spolno zdravlje

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo je u utorak 18. 9. 2017. godine u Edukacijskom centru održana jednodnevna edukativna radionica o HIV savjetovanju i testiranju i radu u savjetovalištima za HIV i spolno zdravlje. Radionica je održana u okviru edukacije o radu u savjetovalištima za promicanje zdravlja (pravilna prehrana i tjelesna aktivnost, spolno i mentalno zdravlje) u sklopu Nacionalnog projekta „Živjeti zdravo“, financiranog bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Ciljevi radionice su bili:

  • Približiti i upoznati koncept rada Savjetovališta za HIV/spolno zdravlje
  • Pružiti brz i jednostavan pregled važnih segmenata rada u savjetovalištu za HIV i spolno zdravlje, uključujući etičke i pravne aspekte
  • Dobiti uvid u mogućnosti testiranja u zajednici
  • Doznati aktualnosti u području HIV savjetovanja i testiranja
  • Dobiti mogućnost razmjene iskustva s kolegama u cilju edukacije i poboljšanja provedbe postojećih aktivnosti.

Na radionici je sudjelovalo 50-ak polaznika, liječnika specijalizanata epidemiologije, javnog zdravstva i školske medicine, epidemiologa, ali i liječnika drugih specijalnosti te ostalih stručnjaka koji rade u ovom području, uključujući predstavnike organizacija civilnog društva. Sudjelovanje na radionici je Hrvatska liječnička komora bodovala s 9 bodova za predavače i 7 za slušače.

Održana su predavanja o epidemiologiji HIV/AIDS-a, novostima u liječenju oboljelih od HIV infekcije i AIDS-a,  savjetovanju prije i poslije testiranja, postupcima u radu u savjetovalištu, etičkim aspektima rada u ovom području, uključujući prikaz primjera rada savjetovališta u zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i testiranja u zajednici (Checkpoint Zagreb –HUHIV i LGBT centar Zagreb –Iskorak), te rad u malim grupama (igra uloga) i demonstraciju testiranja brzim testom na HIV. Program Radionica spolno zdravlje-FINAL-15-9-2017

Polaznici su prije i nakon radionice rješavali test znanja te dobili informacije o izvorima za daljnju edukaciju: Priručnik o HIV savjetovanju i testiranju i online tečaj na edu.hzjz.hr.

Povratne informacije sudionika su vrlo povoljne.  Sudionici su radionicu na skali od 1 do 6 ocijenili prosječnom ocjenom  4,6,  uz pohvale za organizaciju i odabir tema i nekoliko napomena da je trebalo biti manji broj sudionika u grupi, podijeliti program na dva dijela odnosno dana, u program uvrstiti i sadržaj o hepatitisima, dati više praktičnih primjera i detaljnije povratne informacije nakon igranja uloga.