Održana edukativna radionica o prevenciji spolno prenosivih bolesti i spolnom zdravlju za mlade u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo

U organizaciji Odjela za promicanje odgovornog spolnog ponašanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Edukacijskom centru HZJZ-a u Zagrebu je u subotu 5. studenog 2016. održana radionica za učenike drugih razreda Srednje škole Petrinja. Edukaciji se priključilo 50-tak učenica i učenika u pratnji dvoje nastavnika.

Za učenike je organiziran program s naglaskom na teme sprečavanja spolno prenosivih bolesti i neplanirane trudnoće te zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja. Emitiran je edukativni igrani film “Jutro poslije” o rizicima i načinima zaštite od spolno prenosivih bolesti uz izlaganje o spolno prenosivim bolestima i odgovornom spolnom ponašanju, te  provedene dvije interaktivne vježbe. Vježba “Partner uz partnera” bavila se osvještavanjem postojanja i važnosti stvaranja sigurnog i ugodnog osobnog prostora, koji može biti različit za različite osobe i različite situacije (ovisno o stupnju poznavanja osobe, spolu, dobu, vrsti kontakta…), a u vježbi „SPB na tržnici” učenici su trebali u grupama pravilno složiti pojmove o spolno prenosivim bolestima.

Edukativnu radionicu za učenike drugih razreda Srednje škola Petrinja organizirali smo četvrtu godinu za redom u okviru terenske nastave učenika. U organizaciji su sudjelovali Tatjana Nemeth Blažić, dr. med., Sanja Glamočanin bacc. san. ing. i Maja Lang Morović, prof. defektolog iz HZJZ-a, a studentica Neva Gatin iz Hrvatske udruge studenata medicine (CroMSIC) pomogla je u provedbi kao vršnjački edukator i moderator. Učenicima su podijeljeni edukativno-informativni materijali i promotivne nagrade.

Povratne informacije učenika su bile povoljne, uz nekoliko napomena da je trebalo biti malo više interaktivnosti, što ćemo pri sljedećem susretu nastojati poboljšati.

Radionica SPB Petrinja-2016-1Radionica SPB Petrinja-2016-2Radionica SPB Petrinja-2016-3Radionica SPB Petrinja-2016-4Radionica SPB Petrinja-2016-5Radionica SPB Petrinja-2016-7Radionica SPB Petrinja-2016-8