Održana edukativna radionica o spolnom zdravlju za srednjoškolce

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo je u organizaciji Odjela za promicanje odgovornog spolnog ponašanja u subotu, 28. listopada 2017. godine održana edukativna radionica o odgovornom spolnom ponašanju i spolnom zdravlju za učenike drugih razreda Srednje škole Petrinja. Edukaciji se priključilo 50-tak srednjoškolaca u pratnji troje nastavnika vjeronauka i etike.

Nakon uvodnog predavanja o važnosti znanja u očuvanju zdravlja i odgovornom spolnom ponašanju, koje je održala voditeljica Odjela za promicanje odgovornog spolnog ponašanja, Tatjana Nemeth Blažić, dr. med., spec. epidemiologije, učenicima su licencirani vršnjački edukatori, Marija Delaš Aždajić, dr. med., specijalizantica epidemiologije i Kristijan Stipaničev, dr. med., specijalizant kirugije održali interaktivno predavanje o građi i funkciji spolnih organa, menstrualnom ciklusu i zaštiti od spolno prenosivih bolesti i neplanirane trudnoće. Emitiran je kratki edukativni crtani film “Tea consent” o važnosti međusobnog poštovanja partnera. Provedena je interaktivna vježba “Rukovanje“ u cilju osvještavanja načina prijenosa spolno prenosivih bolesti te važnosti korištenja zaštite.

Edukativna radionica za učenike drugih razreda Srednje škola Petrinja organizirana je petu godinu za redom u okviru terenske nastave učenika. Učenici su rješavali internetski kviz znanja „ABeCeda spolnog zdravlja“, a učenica koja je prva točno odgovorila na sva pitanja osvojila je nagradu s promotivim materijalima „Živjeti zdravo“. Na kraju su učenici imali priliku na papiriće anonimno napisati pitanja na koja su edukatori odgovarali.

 

 

Povratne informacije učenika su bile povoljne (veća duljina linija u krugu označava veće zadovoljstvo sudionika)

Edukativna radionica SPB