Povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a otvara se Centar za promicanje spolnog zdravlja

Hrvatski zavod za javno zdravstvo 1.12.2014. g. povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a otvaranjem Centra za promicanje spolnog zdravlja obilježava 10 godina djelovanja centra za dobrovoljno, anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje (Savjetovališta za HIV)

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a (World AIDS Hepatitis Day – WAD) obilježava se 1. prosinca svake godine, počevši od 1988 godine. Od 2011. do 2015. glavni cilj kampanje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Zajedničkog programa Ujedinjenih naroda za HIV/AIDS (UNAIDS) je dosegnuti nulu – Nula novih HIV infekcija. Nula diskriminacije. Nula bolesti povezanih sa AIDS-om (“Getting to zero: zero new HIV infections. Zero discrimination. Zero AIDS-related deaths”). Naglasak ovogodišnje kampanje je na poboljšanju svih mjera prevencije i liječenja HIV/AIDS-a, slogan je „Close the gap“ (Popunite prazninu),  a poruka je unaprjeđenje mjera zaštite u raznim područjima ljudskog djelovanja (znanju, edukaciji, liječenju, istraživanju, zaštiti ljudskih prava).

Centar za savjetovanje i testiranje na HIV djeluje u HZJZ-u od početka studenog 2004. godine. Osim u HZJZ-u, centri djeluju i u županijskim zavodima za javno zdravstvo u sedam gradova u Hrvatskoj, zatvorskom sustavu i Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. Ove godine, dakle, ujedno obilježavamo 10. godinu rada mreže Centara za dobrovoljno,  anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV (Savjetovališta za HIV).

Savjetovališta za HIV od osnutka 2003. do sredine studenog 2014. pružila su više od 46.000 individualnih savjetovanja za gotovo 26.000 korisnika. Ukupno se preko 25.000 osoba testiralo na HIV (utvrđeno je 244 HIV pozitivnih osoba koje su upućene na liječenja). U istom razdoblju HZJZ savjetovalište je pružilo gotovo 9000 savjetovanja, a preko 4500 osoba testiralo se na HIV (utvrđeno je 44 pozitivnih nalaza).

Stoga, nakon deset godina iskustva na području savjetovanja i testiranja na HIV, širimo naše djelovanje i na kontekst zaštite i unaprjeđenja spolnog zdravlja – promicanja pozitivnog spolnog zdravlja, odgovornog spolnog ponašanja i osvještavanja važnosti ulaganja u spolno i reproduktivno zdravlje. Počevši od 1. prosinca 2014. g. u sklopu Centra za promicanje zdravlja „Živjeti zdravo“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao nastavak desetogodišnjeg djelovanja Savjetovališta za HIV djelovat će Centar za promicanje spolnog zdravlja.

Savjetovalište za HIV/spolno zdravlje građanima će besplatno, telefonom, Internetom i uživo pružati usluge individualnog savjetovanja o HIV/AIDS-u (načinima prijenosa, rizicima, procjena osobnog rizika korisnika), savjetovanja o drugim spolno prenosivim bolestima (infekcijama), odgovornom spolnom ponašanju i drugim aspektima zaštite i unaprjeđenja spolnog zdravlja, testiranja na HIV, hepatitis B, hepatitis C i sifilis, dijeljenja edukativno  – informativnog materijala (brošura, letaka) i kondoma te pomoć pri upućivanju na liječenje i podršku. Korisnici savjetovališta ostat će anonimni. Sve usluge su besplatne.

Ostale informacije možete naći na:

www.hzjz.hr

hiv.savjet@hzjz.hr

www.facebook.com/CroAids