Sastanak centara za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo je 9. prosinca 2016. godine održan godišnji sastanak svih predstavnika centara za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV zavoda za javno zdravstvo i suradničkih organizacija civilnog društva.

Sastanku je prisustvovalo ukupno 26 sudionika iz županijskih zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske, Dubrovačko-neretvanske, Osječko-baranjske, Šibensko-kninske i Zadarske županije, nastavnih zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske županije i „Dr. Andrija Štampar“, udruge HUHIV, Instituta Pula, Iskoraka, Let-a i Help-a te Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“. Sastanku je prisustvovala i predstavnica Ministarstva zdravstva, Dunja Skoko-Poljak, dr. med., načelnica u Sektoru za javno zdravstvo. Sastanak je vodila Tatjana Nemeth Blažić, dr. med. iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nakon uvodnog pozdrava dr. sc. Dinke Nakić, pomoćnice za kvalitetu ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Jasmina Pavlić je prezentirala novi nacionalni projekt „Živjeti zdravo“ sufinanciran od Europskog socijalnog fonda, koji se naslanja i provodit će se u okviru istoimenog nacionalnog programa. U strukturi projekta koji sadrži pet komponenti uključujući zdravstveno obrazovanje, tjelesnu aktivnost, zdravlje i prehranu, zdravlje i radno mjesto te zdravlje i okoliš, područje spolnog zdravlja sadržano je u komponenti zdravstveno obrazovanje, uz mentalno zdravlje te pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost. U okviru projekta predviđene su aktivnosti podrške provedbi zdravstvenog odgoja i informiranosti mladih iz područja spolnog i reproduktivnog zdravlja, edukacije stručnjaka, jačanja kapaciteta i osnaživanja provedbe nacionalne kampanje, a bit će uključeni svi dosadašnji dionici u ovom području.

Tomislav Beganović, predsjednik Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i hepatitisa (HUHIV) prezentirao je organizaciju i aktivnosti ovogodišnje kampanje koja se provodila u suradnji sa svim partnerima povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a, koja je ove godine prvi puta bila povezana s podizanjem svijesti o važnosti spolnog i reproduktivnog zdravlja. Ovom prilikom Tomislav Beganović uručio je zahvalnicu voditeljici Odjela za promicanje odgovornog spolnog ponašanja, Tatjani Nemeth Blažić, i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo za suradnju i potporu timu HUHIV-a.

Predstavnici centara za dobrovoljno savjetovanje i testiranje iz zavoda za javno zdravstvo i udruga prezentirali su rad svojih centara, postignuća, barijere i izazove u protekloj godini, kao i prijedloge i planove rada za sljedeću godinu. Naglašena je potreba za održavanjem razine postignutog, jačanjem kapaciteta stručnjaka u tom području te jačanjem suradnje s udrugama u provedbi testiranja u zajednici. Dr. Dunja Skoko Poljak pozdravila je kontinuitet u ovom području i izrazila podršku Ministarstva zdravstva daljnjem radu centara za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje, te izvijestila o novostima u načinu financiranja centara za savjetovanje i testiranje u zavodima za javno zdravstvo, Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i udruga u ovoj i sljedećoj godini. Istaknuta je važnost pravovremenog informiranja svih dionika o promjenama u modalitetima organizacije i financiranja.

Raspravljalo se o daljnjim planovima rada, izvedivosti proširenja usluga na testiranje na klamidiju, o izvorima financiranja ovih centara te mogućnostima prijava na natječaje europskih projekata, poput Trećeg programa zajednice.

HIV-Sastanak-VCT-2016-1HIV-Sastanak-VCT-2016-2HIV-Sastanak-VCT-2016-3HIV-Sastanak-VCT-2016-4HIV-Sastanak-VCT-2016-5HIV-Sastanak-VCT-2016-6HIV-Sastanak-VCT-2016-7