Studijski posjet delegacije Kirgistana HZJZ-u

Delegacija Republike Kirgistan je posjetila Hrvatski zavod za javno zdravstvo 6. prosinca 2017. godine u sklopu studijskog posjeta stručnjaka sa područja HIV/AIDS-a i tuberkuloze iz Republike Kirgistan Republici Hrvatskoj u organizaciji Udruge za unapređenje kvalitete življenja „LET“ u suradnji s JSI Research Training Institute i Health Policy Plus project – Palladium Group iz SAD-a, uz financijsku pomoć USAID-a. Iz HZJZ-a su sudjelovali djelatnici Odjela za međunarodnu suradnjuOdjela za promicanje odgovornog spolnog ponašanja, Odjela za tuberkulozuOdjela  za epidemiologiju ovisnosti s registrom osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga. Sastanku je prisustvovala i Dunja Skoko Poljak, dr.med., načelnica Sektora za javno zdravstvo Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Tom su se prigodom članovi delegacije,  četiri predstavnika Ministarstva zdravstva, četiri predstavnika nevladinih organizaciji iz Kirgistana, kroz izlaganja stručnjaka iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upoznali s načinima hrvatskog modela ugovaranja preventivnih programa s udrugama i financiranja iz nacionalnih izvora, nakon što završi financiranje projekta Globalni fonda za borbu protiv AIDS-a tuberkuloze i malarije (GF), te stekli uvid u pozitivno iskustvo Republike Hrvatske u suradnji s udrugama i nacionalne odgovore sprječavanja i suzbijanja zaraze HIV-om i tuberkuloze.

Glavne teme razgovora i pitanja nakon izlaganja su bile nastavak i strategija financiranja nacionalnih programa vezanih uz prevenciju HIV/AIDS-a nakon prestanka projektnih aktivnosti GF-a te nacionalne strategijie prevencije HIV/AIDS-a i tuberkuloze.