U Hrvatskoj zabilježen Svjetski dan hodanja provedbom aktivnosti Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“

hoda_16_00Povodom obilježavanja Svjetskog dana hodanja 01.10.2016., Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo, proveo je aktivnosti Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“. Ova velika javnozdravstvena akcija promicanja zdravlja provedena je u nekoliko županija u kojima su uspostavljene hodačke staze za provedbu aktivnosti „Hodanjem do zdravlja“. Uz to, ovom akcijom je započeta provedba aktivnosti „Volonteri u parku“ koja za cilj ima usvajanje pravilnih životnih navika u najranijoj dobi, vodeći računa o očuvanju okoliša, socijalnoj integraciji djece s teškoćama u razvoju i međugeneracijskoj solidarnosti.

Opisane aktivnosti provedene su u Primorsko-goranskoj, Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj, Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj županiji i u Gradu Zagrebu.

ziv_zdrav__Cilj akcije bio je organiziranim aktivnostima promicanja zdravlja informirati i senzibilizirati građane Republike Hrvatske svih dobnih skupina o pozitivnim učincima tjelesne aktivnosti na zdravlje. Provedba aktivnosti predviđena je kako bi potaknuli sve građane, prije svega one koji posljednjih godina nisu našli vremena za tjelesnu aktivnost, da se u slobodno vrijeme, na otvorenom, unutar sigurnog okružja uključe u hodanje, strukturirane igre usmjerene ka usvajanju zdravih navika djece predškolske i niže školske dobi, te jačanje međugeneracijske solidarnosti i na taj način učine veliki korak prema unaprjeđenju vlastitog zdravlja.

Kroz zajednički rad koordinatora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, županijskih zavoda za javno zdravstvo, suradnika na razini lokalne zajednice i brojnih volontera ispunjen je cilj akcije uz preko 2000 građana Republike Hrvatske koji su sudjelovali u aktivnostima. Na taj način poslana je poruka o koristima svakodnevnog kretanja i tjelesne aktivnosti u svim dobnim skupinama. Dio atmosfere pogledajte u galeriji.