U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo održana edukativna radionica za mlade o odgovornom spolnom ponašanju

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo se u organizaciji Odjela za promicanje odgovornog spolnog ponašanja u utorak, 21. ožujka 2017. godine, za skupinu srednjoškolaca 2. i 3. razreda Škole za cestovni promet u Zagrebu održala interaktivna radionica o odgovornom spolnom ponašanju i zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja. Radionica se održala u sklopu terenske nastave pod vodstvom gđe. Ivane Zelenike, nastavnice politike i gospodarstva i etike.

Nakon uvodnog predavanja dr. Tatjane Nemeth Blažić, spec. epidemiologije, o sastavnicama odgovornog spolnog ponašanja i podacima istraživanja o spolnom ponašanju mladih, studentica četvrte godine medicine Kristina Tomak iz Hrvatske udruge studenata medicine (CroMSIC) učenicima je u interaktivnom predavanju objašnjavala građu muških i ženskih spolnih organa, menstruacijski ciklus, planiranje željene trudnoće i metode kontracepcije odnosno sprečavanja neplanirane trudnoće i dalaosnovne informacije o spolno prenosivim bolestima te važnosti prevencije i redovitog liječničkog pregleda. Učenicima su podijeljeni edukativno-informativni materijali, a onima koji su pokazali uspješno znanje i promotivne nagrade.

Na kraju radionice su zainteresirani učenici i ostali sudionici radionice mogli izmjeriti sastav građe tijela uz objašnjenje rezultata i savjetovanje o pravilnoj prehrani u okviru Savjetovališta za pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost.

Galerija: