Digital Europe

Digital Europe

Program za digitalnu Europu (DIGITAL) novi je program financiranja EU-a usmjeren na približavanje digitalne tehnologije poduzećima, građanima i javnoj upravi. Program je osmišljen kako bi se smanjio raskorak između istraživanja digitalne tehnologije i uvođenja na tržište. Od njega će imati koristi europski građani i poduzeća, osobito MSP-ovi. Ulaganjima u okviru programa Digitalna Europa podupiru se dva usporedna cilja EU-a, a to su zelena tranzicija i digitalna transformacija, te jačaju otpornost i strateška autonomija Unije.
S planiranim ukupnim proračunom od 7,5 milijardi eura, cilj mu je ubrzati gospodarski oporavak i oblikovati digitalnu transformaciju europskog društva i gospodarstva, donoseći koristi svima, a posebno malim i srednjim poduzećima.
Iz programa digitalna Europa financiraju se projekti u pet ključnih područja:

  • superračunalstvo
  • umjetna inteligencija
  • kibersigurnost
  • napredne digitalne vještine
  • osiguravanje široke uporabe digitalnih tehnologija u cijelom gospodarstvu i društvu

Digitalna tehnologija i infrastruktura imaju ključnu ulogu u našim privatnim životima i poslovnim okruženjima. Oslanjamo se na njih da komuniciraju, rade, unaprijede znanost i odgovore na aktualne ekološke probleme. U isto vrijeme, pandemija COVID-19 istaknula je ne samo koliko se oslanjamo na našu tehnologiju da nam bude dostupna, već i koliko je važno da Europa ne ovisi o sustavima i rješenjima koja dolaze iz drugih regija svijeta. Put za postizanje ovog cilja je DIGITALNI program.

Više informacija pogledajete na linku.