Rano otkrivanje raka debelog crijeva

Epidemiologija se u cilju sprečavanja bolesti koristi različitim načinima unapređenja zdravlja, među kojima se ističe rano otkrivanje bolesti u zdravoj asimptomatskoj populaciji odnosno probir (engl. screening). Primarnim se mjerama prevencije sprečavaju bolesti uklanjanjem poznatih čimbenika koji utječu na porast rizika od obolijevanja. Sekundarnom se prevencijom nastoji rano i pravovremeno dijagnosticirati i liječiti, a tercijarnom smanjiti ili ukloniti komplikacije i posljedice bolesti.

Kod bolesti koje imaju relativno dugo razdoblje između početka razvoja bolesti i pojave simptoma, ako postoji odgovarajući test za rano otkrivanje, moguće je i opravdano provoditi probir. Takav test ili pregled mora zadovoljavati kriterije kliničke valjanosti (odgovarajuća osjetljivost i specifičnost), a pretraga mora biti sigurna za pacijenta. Ovakvim se programima ujedno osigurava i kvalitetna skrb i liječenje novootkrivenih bolesnika da bi se ostvario krajnji cilj, a to je smanjenje smrtnosti i poboljšanje kvalitete života oboljelih.

Odsjek za programe ranog otkrivanja raka kolona

ŠTO SVATKO TREBA ZNATI O RAKU DEBELOG CRIJEVA?

U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s preko 3.600 novih slučajeva godišnje, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) s 2.079 umrlih u 2020. godini.

Vrlo je važno da znati da je prevencija raka debelog crijeva vrlo uspješna, kao i da ovaj rak ne boli dok nastaje i u početnoj je fazi. Osoba nema znakova da ima rak sve dok bolest ne dođe u poodmaklu fazu, a tada je liječenje teže i manje uspješno. Ovu vrstu raka moguće je spriječiti otkrivanjem prezloćudnih izraslina unutar debelog crijeva-polipa. Njihovim uklanjanjem za vrijeme kolonoskopskog pregleda i nakon toga redovitom kontrolom po uputi gastroenterologa moguće je izbjeći nastanak raka. Stoga pregled svakako treba obaviti kako bi se izbjegla ova bolest.

Kao i u nekim zapadnoeuropskim zemljama, organizirani Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva je namijenjen osobama od 50 do navršene 74 godine i provodi se svake dvije godine. Sve osobe s pozitivnim nalazom pregledanih uzoraka stolice na skrivenu krv pozivaju se na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja uzroka pojave krvi u stolici. Tim pregledom moguće je ujedno uzeti uzorak tkiva za analizu i ako se otkrije polip, odstraniti ga, čime se sprečava nastanak raka. Ako se rak otkrije u početnom stadiju, izgledi za izlječenje su veliki. Važno je i otkrivanje osoba s povišenim rizikom za one bolesti ili stanja koji su povezani s češćom pojavom raka debelog crijeva koji bi na pregled trebali biti upućeni i prije 50. godine.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva usmjeren je poboljšanju zdravlja populacije jer se ranim i pravovremenim otkrivanjem (ili sprječavanjem) bolesti omogućava bolja kvaliteta života te dulje preživljavanje odnosno doživljavanje očekivane dobi.

OSNOVNI PODACI O NACIONALNOM PROGRAMU RANOG OTKRIVANJA RAKA DEBELOG CRIJEVA

Odlukom Vlade Republike Hrvatske krajem 2007. godine usvojen je Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Prvi pozivni ciklus počeo je 2008. godine i do sada su obavljena 4 ciklusa pozivanja, a u tijeku je peti. Prvi ciklus je zbog mnogobrojnih provedbenih problema trajao znatno dulje (pet godina). Procjena odaziva na poziv prethodnog ciklusa je 36% (25-52% ovisno o županiji i godištu), a veći je u starijoj dobnoj skupini. U nekoliko županija postignut je značajan porast broja odazvanih osoba što je rezultat trajnog prosvjećivanja građana kao i rada patronažnih sestara na terenu. Udio testiranih osoba i dalje nije viši od 25% te još uvijek nije dostatan da se počnu ostvarivati dugoročni ciljevi Nacionalnog programa. U skladu s tim, potrebno je informirati o probiru i ovoj bolesti građane te intenzivirati neprekidnu edukaciju ali i sveobuhvatnu kampanju kojom će se popularizirati te promicati ovakav preventivni program. Najbolji je primjer susjedne Slovenije u kojoj je tijekom 5 godina smanjena pojavnost ovog raka za čak 21%, zahvaljujući visokom udjelu osoba koje obave ovaj jednostavan pregled stolice iz udobnosti svojeg doma. Također je i znatno veće neto 5 godišnje preživljenje oboljelih otkrivenih u ovom programu.

MJESEC SVJESNOSTI O RAKU DEBELOG CRIJEVA

Brojne europske i svjetske organizacije dogovorile su da se ožujak posveti borbi protiv raka debelog crijeva, čemu se od ove godine pridružila i Republika Hrvatska odlukom Vlade i Sabora.

KOJA GODIŠTA SE SADA POZIVAJU?

U ovom ciklusu pozivamo osobe rođene od 1947.-1971. godine.

ŠTO KADA DOBIJETE POZIV?

Kad dobijete poziv za pregled stolice na skrivenu krv u stolici iz zavoda za javno zdravstvo Vaše županije, odazovite se tako što ćete u priloženoj povratnoj kuverti poslati svoju suglasnost. Ako ste već obavili pregled unutar godinu dana ili bili na kolonoskopiji napišite to kako bismo znali razlog zbog kojeg ne želite obaviti ovaj pregled u okviru Nacionalnog programa. Ovo je važno da Vas ne pozivamo ponovo, odnosno zbog daljeg postupanja i bilježenja odaziva.

ŠTO AKO NISAM DOBILA/DOBIO POZIVNO PISMO?

Baza za pozivanje je baza OIB sustava te se osobe pozivaju na adresu koja je navedena u toj bazi. Ako niste dobili poziv, molimo da nazovete besplatni telefon pripadajućeg zavoda za javno zdravstvo ili se javite na navedenu mail adresu, te će kao kontakt adresa biti upisana ona na koju želite dobivati poziv.

ŠTO AKO SAM PRIVREMENO NASTANJEN/A NA DRUGOJ ADRESI?

Ako ste privremeno na drugoj adresi molimo da nazovete besplatni telefon pripadajućeg zavoda za javno zdravstvo ili pošaljete mail, te će kao kontakt adresa biti upisana ona na koju želite dobivati poziv, a svaku izmjenu također javite.

ZAŠTO PONEKAD POZIV DOBIJE UMRLA OSOBA ILI OSOBA KOJA VEĆ BOLUJE OD RAKA DEBELOG CRIJEVA?

Ponekad poziv dobije umrla osoba ili osoba koja već boluje od raka debelog crijeva jer web registar ovog nacionalnog programa nije izravno povezan s maticom umrlih niti registrom za rak, tako da se podaci dobivaju povremenim ažuriranjem na početku pozivnog ciklusa. Također, pozivi za sljedeću kalendarsku godinu tiskaju se unaprijed u godini koja prethodi, a ne sukcesivno prije slanja, jer za sada nije moguća drugačija organizacija. Stoga, osobe koje preminu u npr. 2022. godini mogu biti pozvane jer su pozivi tiskani u 2021. god. kako bi se program mogao nesmetano odvijati. Molimo stoga, da obavijestite zavod na besplatan telefonski broj o spomenutim razlozima kako bi se u karton pozvane osobe upisalo da je umrla osoba ili osoba već liječena od raka debelog crijeva, čime je se trajno isključuje iz pozivanja.

ŠTO AKO JE NALAZ STOLICE NA SKRIVENU KRV POZITIVAN?

Ako je nalaz krvi u stolici pozitivan, iz zavoda za javno zdravstvo ćete biti naručeni na kolonoskopiju te ćete dobiti poziv u kojemu je i kupovnica za pregled i za podizanje sredstva za čišćenje crijeva Moviprep kojeg trebate podignuti u ljekarni (lijek je u potpunosti plaćen od HZZO). O pozitivnom nalazu, bit ćete obaviješteni telefonski te je, stoga, važno je da broj napišete na upitniku kad šaljete uzorke stolice nanesene na kartone. Dobit ćete osnovne informacije o pripremi za tu pretragu.

O pozitivnom nalazu bit će obaviješten i Vaš liječnik obiteljske medicine, kako bi znao da ste upućeni na kolonoskopiju. Obavezno se javite odabranom obiteljskom liječniku ako imate neke druge bolesti zbog kojih trebate pomoć u pripremi za kolonoskopiju kao npr. ako uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi, ako imate šećernu bolest ovisnu o inzulinu, ako ste teško pokretni ili ako imate neko drugo pitanje oko pripreme.

Ako je nalaz stolice na skrivenu krv bio negativan, dobit ćete ponovo kuvertu s test kartonima za 23 mjeseca kada je potrebno pretragu ponoviti. Nalaz možete saznati i kod liječnika obiteljske medicine te vidjeti preko sustava e-građanin.