Rano otkrivanje slabovidnosti

Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti

 

Poštovani,

od rujna 2020. godine ponovno krećemo s preventivnim pregledima na slabovidnost!

Kao što Vam je poznato, privremeno je bila obustavljena provedba preventivnih pregleda na slabovidnost zbog epidemije novog koronavirusa u Republici Hrvatskoj.

Termine pregleda dobit ćete poštom na kućnu adresu ukoliko još niste zaprimili poziv ili ste prethodno zaprimili poziv na pregled 2020. godine koji je otkazan, a Vaše dijete je rođeno 2016. godine.

Epidemiološke upute kod provođenja Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti možete pronaći ovdje.

Sve dodatne informacije možete dobiti i putem e-maila: slabovidnost@hzjz.hr.

 

INFORMACIJE O PROGRAMU

Više informacija o Nacionalnom preventivnom programu ranog otkrivanja slabovidnosti doznajte na besplatnom info-telefonu (radnim danom od 09:00 do 15:00 h): 0800 8448,

putem e-pošte: slabovidnost@hzjz.hr,

ili Facebook-stranice Slabovidnost:


IZMJENE TERMINA

 

Ukoliko ste već prethodno zaprimili poziv na pregled 2020. godine koji je otkazan ili još niste zaprimili poziv, a Vaše dijete je rođeno 2016. godine, po ponovnom pokretanju programa i preventivnih pregleda te u skladu s poboljšanjem epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj, dodijelit ćemo Vam novi termin kojeg ćete zaprimiti poštom.

 

Sve dodatne informacije možete dobiti putem e-maila slabovidnost@hzjz.hr i na besplatni info telefon 0800-8448.

 

NE ZABORAVITE NA PREGLED PONIJETI ZDRAVSTVENU ISKAZNICU DJETETA!

 

Što je slabovidnost?

Slabovidnost je najčešće oštećenje vida u djece (vidne oštrine, percepcije kretanja, osjećaja dubine prostora, razlikovanja kontrasta) i vodeći uzrok sljepoće na jednom oku, bez prisutne vidljive bolesti oka, zbog čega se djeca u pravilu ne žale na smetnje vida. Oko je organ koji prima svjetlosne podražaje, a stvarna slika svijeta kojeg gledamo oblikuje se u vidnome dijelu mozga. Oko i dio mozga zadužen za vid se po rođenju nastavljaju razvijati. Uzrok razvijene slabovidnosti nije u oku, već u mozgu, tj. izostanku dozrijevanja vidnog dijela mozga. Ako je ulaz svjetlosti u oko spriječen (primjerice zbog spuštene vjeđe) ili je svjetlosni podražaj nedovoljan, izostat će pravilan razvoj vidnog dijela mozga. Razvoj vidnoga dijela mozga gotovo u cijelosti završava u sedmoj godini života djeteta.

 

crvenokosa djevojčica

 

Opisana dugotrajna posljedica slabovidnosti je povećan rizik razvoja sljepoće i invaliditeta, a slabovidnost može utjecati i na promjenu svijesti o sebi te utjecati na kasniji psihološki razvoj djeteta. Ako se slabovidnost ne liječi u ranom razdoblju razvoja života djeteta, slabovidno oko neće nikada više moći povratiti dobar vid. Štoviše, oko može postati i funkcionalno slijepo jer je nakon sedme godine života razvoj vidnog dijela mozga najvećim dijelom završen.

Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti

Svjetska zdravstvena organizacija je 1968. godine definirala kriterije koje određena bolest mora zadovoljiti da bi se uspostavilo opravdano provođenje programa probira u zajednici u medicinskom i ekonomskom smislu. U predškolskoj dobnoj skupini samo dvije bolesti zadovoljavaju navedene kriterije: slabovidnost i oštećenje sluha. Probir na oštećenje sluha je u Republici Hrvatskoj odavno uvriježena javnozdravstvena mjera, koja se rutinski obavlja već u rodilištima neposredno po rođenju djeteta, a probir na slabovidnost je jedan od osnovnih ciljeva Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti.

 

Cilj ovog programa je smanjiti prevalenciju slabovidnosti na manje od 1 % otkrivanjem bolesti u ranoj dobi djeteta, kako bi se pravovremeno započelo liječenje i nastupilo izlječenje, čime se poboljšava kvaliteta života pojedinca.

 

 

Ministarstvo zdravstva je nadležno za provedbu Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti te je imenovalo stručnjake u Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti. U provedbi programa sudjeluju Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Referentni centar za dječju oftalmologiju i strabizam te zdravstveni radnici iz područja oftalmologije koji provode preventivne preglede za djecu u dobi od četiri godine.

Koordinatoricom za provedbu Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti imenovane su doc. dr. sc. Mirjana Bjeloš, dr. med., Klinička bolnica „Sveti Duh“ i Vesna Štefančić, dr. med. spec., Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Preventivni pregled djece u dobi od četiri godine definiran je Nacionalnim preventivnim programom ranog otkrivanja slabovidnosti, službenim dokumentom dostupnim na mrežnim stranicama Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske putem sljedeće poveznice:

Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti 2018. – 2028.

Preventivni pregledi za četverogodišnjake

Probir testiranjem vidne oštrine četverogodišnjaka je najpouzdaniji za otkrivanje slabovidnosti s obzirom da se tim jednostavnim testom može otkriti i do 97 % svih anomalija oka. Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti će se provoditi na sljedeći način: četverogodišnja djeca dobit će poštom na kućne adrese pozivno pismo (s detaljnim informacijama o programu) i pozivnicu (s navedenim vremenom, datumom i mjestom oftalmološkog pregleda). Ako se nakon obavljenog preventivnog pregleda kod djeteta postavi sumnja na slabovidnost, dijete će se uputiti na daljnju obradu.

 

dječačić

 

 

 

 

 

 

 

Dodatne informacije potražite u informativnom letku P(r)ogledajmo na vrijeme (kliknite na sliku desno gore kako biste otvorili PDF-datoteku).

Podaci o provedbi Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti u periodu 1.1.-30.6.2019. godine

 

medijski pokrovitelj u kampanji Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti