Joint Action to Strengthen Health Preparedness and Response to Biological and Chemical Terror Attacks (JA TERROR) je projekt kojemu je glavni cilj izraditi prijedlog zajedničke akcije država članica Europske Unije za jačanje zdravstvene spremnosti i odgovora na biološke i kemijske terorističke napade. Krajnji cilj projekta je ojačati međusektorsku suradnju posebno službi koji su uvijek prvi na mjestu događaja.

Nastanak projekta potaknut je brojnim terorističkim napadima koji su se dogodili zadnjih godina u zemljama Europske Unije. Kako a bi se zemlje što bolje pripremile za rješavanje potencijalnih napada, EU je u okviru Trećeg zdravstvenog programa 2014-2020 uputila prijedlog za izradu zajedničkog akcijskog plana za jačanje zdravstvene spremnosti i odgovor na napade. Glavni ciljevi projekta su otklanjanje nedostataka u zdravstvenoj spremnosti i hitna potreba za jačanjem međusektorske suradnje iz područja sigurnosti, civilne zaštite i zdravstva.

Nositelj projekta je Norveška Uprava za zdravlje (Helsedirektoratet). Rad projekta JA TERROR odvijat će se putem osam radnih paketa. Četiri su osnovna radna paketa: koordinacija, širenje, evaluacija i integracija i održivost i četiri tehnička radna paketa koja će se baviti sljedećim područjima: pripremljenost i planiranje odgovora, međusektorska suradnja, rizik i kriza komunikacija i nove prijetnje. Za provođenje projekta predviđeno je 36 mjeseci. Prijedlog podržava 18 zemalja koje su se priključile projektu sa 34 pridružena subjekta.

 

Trajanje projekta: 1. siječnja 2021. – 31. prosinca 2023.

Ukupna vrijednost projekta: 47.328.966,35 HRK

Voditelj projekta: Maja Knepr Šegina, dipl.ing.biol, prof.biol

POVEZANE OBJAVE: