Održana JA TERROR Nacionalna radionica o međusektorskoj suradnji

U sklopu Joint Action TERROR održana je Nacionalna radionica o međusektorskoj suradnji u slučaju biološkog ili kemijskog terorističkog napada tijekom koje je sudionicima predstavljen projekt i napredak koji je do sada postignut tijekom dvije godine rada.

Iako je sam početak projekta odgođen zbog pandemije uspješno se odvija tijekom zadnje dvije godine te se kraj rada očekuje tijekom 2024 godine. Projekt okuplja 17 zemalja europskog prostora i 31 instituciju iz različitih sektora koje sudjeluju na projektu.

Radionica, na kojoj je sudjelovalo preko dvadeset sudionika iz nekoliko značajnih institucija sektora zdravstva, sigurnosti i civilne zaštite, održana je 25. rujna u hotelu Academia.

Institucije čiji su predstavnici bili sudionici radionice:

  • Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“
  • Ministarstvo unutarnjih poslova (Služba terorizma, Ravnateljstvo civilne zaštite, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”)
  • Ministarstvo zdravstva
  • Hrvatski zavod za hitnu medicinu
  • Medicinski fakultet Zagreb-Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“
  • Hrvatski Zavod za javno zdravstvo kao nositelj projekta i organizator radionice.

Tijekom radionice održana je simulacijska table top vježba koja se bazirala na izmišljenom scenariju potencijalnog terorističkog napada. Cilj radionice i vježbe bio je ispitati međusektorsku suradnju u područjima strateške pripravnosti i odgovora, krizna komunikacija i međusektorska koordinacija između javnog zdravstva, sektora sigurnosti i civilne zaštite u slučaju biološkog ili kemijskog terorističkog napada.

Smatramo radionicu vrlo uspješnom jer su rasprave među sudionicima bile vrlo konstruktivne, zanimljive i poticajne za daljnju suradnju.