Sanitarne knjižice

PREGLEDI ZA SANITARNE KNJIŽICE (ISKAZNICE)

Zdravstveni pregledi osoba koje podliježu obveznom zdravstvenom nadzoru, prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07, NN 113/08, 43/09), pravilniku (NN 23/94, 93/00) i obavezni su za određena zanimanja. Odvija se kao prvi pregled za nove radnike kojima se prvi put izdaje sanitarna knjižica te kao povremeni pregled tijekom zaposlenja.
Ovisno o vrsti zanimanja pregled obuhvaća liječnički pregled: pluća (fizikalni pregled pluća, RTG prema medicinskoj indikaciji), kože i vidljivih sluznica, te bakteriološki i parazitološki pregled stolice.
Obavezni pregledi se provode za osobe koje obavljaju poslove, odnosno sudjeluju u proizvodnji ili prometu:

  • hrane ili opskrbi pučanstva pitkom vodom (djelatnici u ugostiteljskim objektima, konobari, kuhari, trgovci, pekari, mesari i sl.);
  • sredstava za održavanje osobne higijene, njege ili uljepšavanja lica i tijela, ili samostalno obavljaju djelatnost pružanjem higijenske njege pučanstvu: u javnim kupalištima, „wellness“ centrima, kozmetičkim salonima, brijačnicama, frizerskim saloni, salonima za masažu, salonima za manikuru, pedikuru i sl., kao i one osobe koje rade na poslovima unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice (frizeri, kozmetičari, „tattoo“ majstori i sl.)
  • obavljaju, odnosno sudjeluju u obavljanju poslova u osnovnim i srednjim školama i drugim ustanovama za djecu i mladež: jaslice, vrtići, đački domovi, dječja odmarališta, ustanove socijalne skrbi i sl. (odgajatelji, prosvjetni radnici)
  • obavljaju preglede, liječenje, njegu i usluživanje bolesnika u ustanovama i pravnim osobama s registriranom zdravstvenom djelatnošću i ustanovama socijalne skrbi (zdravstveni djelatnici)
  • rade u proizvodnji, opremanju i izdavanju lijekova ili medicinskih proizvoda (farmaceuti i dr.)

Za osobe koje rade u proizvodnji ili prometu namirnica obavezan je zdravstveni odgoj za stjecanje osnovnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni (tečaj higijenskog minimuma).

Sve usluge u epidemiološkoj ambulanti možete obaviti u Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo radnim danom (pon-pet) od 8.30-15.30 sati,  Rockefellerova 2, Zagreb

Uzorci za mikrobiološku pretragu stolice za sanitarne knjižice primaju se od 8:30 h do 14 h, a nalazi se izdaju nakon nekoliko radnih dana u vremenu od 8:30 h do 15:30 h. Uzorak stolice se donosi u sterilnoj posudi za uzimanje uzoraka stolice, koju možete nabaviti u ljekarni.

Za sanitarni pregled nije potrebno prethodno naručivanje.

Platiti možete gotovinom ili narudžbenicom.

Za sve ostale informacije možete se obratiti na tel. 01 / 46 83 004 (005)
ili e-adresu: epidemiologija@hzjz.hr