Služba za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je centralno mjesto u mreži javnozdravstvenih ustanova, zavoda za javno zdravstvo, koje provode mjere zaštite zdravlja ljudi vezano uz čimbenike okoliša s potencijalno štetnim djelovanjem. Osnovni zadaci mreže su praćenje, ocjenjivanje, prevencija i korekcija čimbenika okoliša sa štetnim djelovanjem, podržavanje aktivnosti kojima se poboljšava kakvoća okoliša, koriste zdravi stilovi života i ohrabruje uporaba zdravih tehnologija. Mjere se odnose na sve vrste čimbenika okoliša (biološke, kemijske, fizikalne itd.), a provode se u svim medijima okoliša koji s čovjekom dolaze u dodir – voda, namirnice, zrak, tlo itd.
S tim u vezi u Službi su se posebno razvijale sljedeće djelatnosti:
-
praćenje, proučavanje i ocjenjivanje zdravstvene ispravnosti i kvalitete hrane u proizvodnji i prometu u Republici Hrvatskoj, kao i iz uvoza
- praćenje, proučavanje i ocjenjivanje zdravstvene ispravnosti pitke vode, kakvoće otpadnih, površinskih i voda za rekreaciju i stanja vodoopskrbe na čitavom teritoriju RH
-
praćenje, proučavanje i ocjenjivanje zdravstvene ispravnosti predmeta opće uporabe: materijala i predmeta u kontaktu s hranom i predmeta široke potrošnje te kozmetičkih proizvoda
- praćenje stanja uhranjenosti pučanstva u smislu energetske opskrbljenosti kao i u smislu prisustva pojedinih prehrambenih deficita, posebno u ugroženim skupinama pučanstva (djeca, žene i trudnice, starije osobe)
Laboratoriji Službe su akreditirani po normi HRN EN ISO/IEC 17025 i ovlašteni kao službeni laboratoriji (Ministarstvo poljoprivrede) za potrebe inspekcija, područja hrane, voda te predmeta opće uporabe (Ministarstvo zdravstva).
Osim toga, neki su laboratoriji referentni laboratoriji za određena područja ovlašteni od Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva:
a) Pesticidi (žitarice, hrana za životinje, voće i povrće) (Ministarstvo poljoprivrede)
b) Mikrobiologija hrane (podjela s HVI) (Ministarstvo poljoprivrede)
c) Teški metali u hrani i hrani za životinje (Ministarstvo poljoprivrede)
d) Genetski modificirani organizmi (Ministarstvo zdravstva)
e) Predmeti opće uporabe (Ministarstvo zdravstva)
Stručnjaci Službe također sudjeluju u kreiranju javnozdravstvene politike, zakonskih i podzakonskih akata iz područja svog djelovanja, pripremi mišljenja i stavova RH u radnim skupinama Europske komisije, znanstveno-istraživačkim projektima nacionalnog i internacionalnog karaktera. Služba djeluje i kao stručno-metodološki centar te koordinira i stručno nadzire rad Službi za zdravstvenu ekologiju u županijskim zavodima, provodi edukaciju i osposobljavanje analitičara za samostalan rad u laboratorijima.
- Odsjek za mikrobiologiju voda
- Odsjek za mineralne, izvorske i stolne vode
- Odsjek za otpadne vode
- Odsjek za vodoopskrbu i zaštitu voda
- Odsjek za bazenske i terapijske vode
- Odsjek za mikrobiologiju namirnica i predmeta opće uporabe
- Odsjek za pesticide i mikotoksine
- Odsjek za genetski modificirane organizme (GMO) i procjenu rizika
- Odsjek za metale i metaloide
- Odsjek za aditive
- Odsjek za kvalitetu hrane, planiranje, podršku i osiguranje kvalitete odjela
- Odsjek za dodatke prehrani, hranu za specifične grupe, novu hranu (novel food) i
nutrivigilanciju
- Odsjek za psihoaktivne tvari iz droga
- Odsjek za vitamine, biološki aktivne tvari, arome i eterična ulja
- Odsjek za predmete široke potrošnje i kozmetovigilanciju
- Odsjek za materijale i predmete u kontaktu s hranom i mikroplastiku
- Odsjek za analitičke tehnike i nanotehnologiju
- Odsjek za praćenje stanja okoliša i zdravlja
- Odsjek za procjenu rizika i utjecaja čimbenika okoliša na zdravlje
- Odsjek za zdravstveni odgoj, dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju
- Odsjek za fiziologiju, praćenje i unaprjeđenje prehrane
- Odsjek za biološki monitoring i laboratorijsku podršku nacionalnim zdravstvenim
programima
- Odsjek za osiguranje kvalitete u zdravstvenoj ekologiji
- Odsjek za koordinaciju zdravstveno ekološke djelatnosti
Odsjek za osiguranje kvalitete u zdravstvenoj ekologiji
Voditeljica: mr. sc. Sanela Ljubenko, dipl. ing.
Tel: +385 1 48 63 315
sanela.ljubenko@hzjz.hr
Odsjek za osiguranje kvalitete bavi se sustavom upravljanja kvalitete, njegovom trajnom primjenom, održavanjem, stalnim poboljšavanjem i unapređivanjem kvalitete usluga sukladno zahtjevima normi, službenim kontrolama i zahtjevima naručitelja. Svi odsjeci u Odjelu za zdravstvenu ispravnost hrane, Odjel za kontrolu zdravstvene ispravnosti voda i vodoopskrbu i Odjel za predmete opće uporabe Službe za zdravstvenu ekologiju su ispitni laboratoriji akreditirani prema zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025 u područjima ispitivanja hrane i hrane za životinje, voda i predmeta opće uporabe od Hrvatske akreditacijske agencije (HAA).
Odsjek za koordinaciju zdravstveno ekološke djelatnosti
Glavni inženjer Službe za zdravstvenu ekologiju
Voditeljica: Ivana Broz, mag.sanit.ing.
Tel: +385 1 48 63 376
ivana.broz@hzjz.hr
Odsjek za koordinaciju zdravstveno ekološke djelatnosti bavi se upravljanjem i organizacijom uzorkovanja, planovima nabave potrošnog materijala, usluga i opreme unutar Službe za zdravstvenu ekologiju, te koordinacijom suradnje sa drugim službama unutar Zavoda.
Odjel za pripremljenost i odgovor na krizne situacije
- Odsjek za krizno upravljanje
- Odsjek za hitne intervencije
Odjel za međunarodnu suradnju i jedno zdravlje
- Odsjek za održivi razvoj u zdravstvenom sustavu
- Predstavljen projekt CAPRI: Nova era u praćenju kakvoće mora i zaštiti zdravlja u Hrvatskoj
Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), s nastavnim zavodima za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Istarske županije, Splitsko – dalmatinske županije,...
22. listopada 2024.
- Izvještaj o zdravstvenoj ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu
U 2023. godini, na koju se ovaj izvještaj odnosi, na snazi je bio Zakonom o vodi za ljudsku potrošnju („NN“...
8. srpnja 2024.
- In memoriam: Doc. dr. sc. Nataša Janev Holcer
Doc. dr. sc. Nataša Janev Holcer (1968. – 2024.) Svaki je odlazak dragih nam osoba težak i neprihvatljiv, a posebice...
27. lipnja 2024.
- Svjetski dan voda – posjet OŠ Bogumil Toni, Samobor
22.ožujka, obilježen je Svjetski dan voda u osnovnoj školi Bogumil Toni u Samoboru. Učenicima 4.g. razreda održana je edukativna prezentacija...
5. travnja 2024.
- Svjetski dan voda 2024.
Svake godine, 22. ožujka, obilježava se Svjetski dan voda. Cilj svjetskog dana vode je upozoriti i podići svijest o 2...
22. ožujka 2024.
- Sudjelovanje na sastanku europskog referentnog laboratorija (EURL-MN)
U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo djeluje Nacionalni referentni laboratorij (NRL) za područje metala i dušikovih spojeva u hrani i...
1. prosinca 2023.
- Operativni monitoring vode za ljudsku potrošnju
Početkom 2021. godine stupila je na snagu Direktiva (EU) 2020/2184 Europskog parlamenta i Vijeća od 16. prosinca 2020. o kvaliteti...
20. rujna 2023.
- Cryptosporidium spp. i Giardia spp. u vodi za ljudsku potrošnju
Cryptosporidium spp. i Giardia spp. (slike 1 i 2) najčešće su prijavljene crijevne protozoje u svijetu. Izloženost crijevnim protozojama putem...
20. rujna 2023.
- Sudjelovanje na 14. međunarodnom znastveno – stručnom skupu ‘Hranom do zdravlja’
Dana 14. i 15. rujna 2023. u Osijeku je održan 14. međunarodni znanstveno-stručni skup – HRANOM DO ZDRAVLJA. Na ovogodišnjem...
19. rujna 2023.
- HZJZ i HGSS zajedno u provedbi inovativne upotrebe bespilotnih sustava (dronova) u borbi protiv komaraca
Temeljem postojeće suradnje i sklopljenog sporazuma Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatske gorske službe spašavanja, težeći korištenju svih kapaciteta...
10. kolovoza 2023.
- Izvještaj o zdravstvenoj ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u Republici Hrvatskoj za 2022. godinu
U 2022. godini, na koju se ovaj izvještaj odnosi, na snazi je bio Zakonom o vodi za ljudsku potrošnju („NN“...
3. srpnja 2023.
- Svjetski dan sigurnosti hrane
Ovogodišnji, peti po redu Svjetski dan sigurnosti hrane, 7. lipnja, odvija se pod sloganom „Sigurnost hrane je svačiji posao“ Svjetska...
7. lipnja 2023.
- Hrvatski zavod za javno zdravstvo i ove godine podržava kampanju o sigurnosti hrane koju provode EFSA i HAPIH
Kako bi povećala informiranost potrošača pri svakodnevnom odabiru hrane i ukazala na visoke EU standarde koji jamče da je hrana...
23. svibnja 2023.
- HZJZ na drugoj Međunarodnoj konferenciji o GMO analizama i novim genomskim tehnikama
Nakon 15 godina, održana je 2. međunaronda konferencija o GMO analizama i novim genomskim tehnikama (2nd International Conference on GMO...
27. ožujka 2023.
- Svjetski dan voda 2023.
„Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“ ovogodišnja je tema za Svjetski dan voda. Obilježava se svake godine 22. ožujka...
21. ožujka 2023.
- NOVA UREDBA – THC, 2022.
UREDBA KOMISIJE (EU) 2022/1393 оd 11. kolovoza 2022. o izmjeni Uredbe (EZ) br. 1881/2006 u pogledu najvećih dopuštenih količina delta9-tetrahidrokanabinola...
1. ožujka 2023.
- NOVA UREDBA – Ekstrakti zelenog čaja, 2022.
Uredba Komisije (EU) 2022/2340 оd 30. studenoga 2022. o izmjeni Priloga III. Uredbi (EZ) br. 1925/2006 Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu ekstrakata zelenog...
1. ožujka 2023.
- Smjernice za proizvođače predmeta široke potrošnje
Stupanjem na snagu Pravilnika o posebnim uvjetima za proizvodnju i stavljanje na tržište predmeta opće uporabe (NN 80/2018) pojednostavljen je...
17. siječnja 2023.
- Smjernice za proizvođače predmeta široke potrošnje
Stupanjem na snagu Pravilnika o posebnim uvjetima za proizvodnju i stavljanje na tržište predmeta opće uporabe (NN 80/2018) pojednostavljen je...
17. siječnja 2023.
- HAPIH poziva na sudjelovanje u velikom nacionalnom istraživanju prehrambenih navika
Jeste li znali da … prije 10 godina pretežito smo kuhali na suncokretovom ulju, krumpir je bio naš najčešći prilog,...
2. rujna 2022.