Istraživački projekt KK.01.2.1.02.0351 “CLEAN LABEL – Razvoj linije mesnih prerađevina bez aditiva“ sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi se u sklopu natječaja „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II (Referentna oznaka : KK.0101.2.1.02).
Nositelj projekta je PIK Vrbovec plus d.o.o., a projektne aktivnosti provodit će se zajedno s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo kao partnerom.
Cilj projekta je razviti novu liniju proizvoda iz grupa mesnih prerađevina bez dodatka prehrambenih aditiva koji se uobičajeno koriste u industrijskoj proizvodnji (nitrita /nitrata, antioksidansa, laktata, fosfata (di-, tri- i polifosfata), zgušnjivača) ili ukoliko nije moguće razviti proizvode s njihovom zamjenicom prirodnog podrijetla.
Projektom se provodi industrijsko istraživanje i eksperimentalni razvoj. Nova linija proizvoda koja je predmet istraživanja i razvoja projekta je rezultat analize i istraživanja alternativnih sastojaka u proizvodnji mesnih prerađevina.
Budući da se svim aktivnostima istraživanja i razvoja tijekom trajanja projekta razvija sigurnija i zdravija varijanta mesnih prerađevina, projekt doprinosi rješavanju društvenih izazova posebice kroz doprinos aktivnosti „Održiv i konkurentan prehrambeno-poljoprivredni sektor za sigurnu i zdravu prehranu“. Projektom se doprinosi istraživanju novih zamjena za postojeće prehrambene aditive koji se upotrebljavaju u proizvodnji mesnih prerađevina.
Trajanje projekta: 30.06.2020. do 30.09.2023.
Ukupna vrijednost projekta: 20.353.265,19 kuna
Bespovratna sredstva: 11.978.207,08 kuna
Voditelj projekta: Slaven Ružić, direktor tvrtke PIK Vrbovec plus d.o.o.
Voditeljica istraživačko-razvojnog tima pri HZJZ-u: Dubravka Marija Kreković, dipl.ing.
Korisne poveznice:
https://strukturnifondovi.hr/eu-fondovi/esi-fondovi-2014-2020/op-konkurentnost-i-kohezija/
POVEZANE OBJAVE:
Sudjelovanje na 14. međunarodnom znastveno – stručnom skupu ‘Hranom do zdravlja’