Savjetovalište za promicanje spolnog zdravlja

Savjetovalište djeluje u sklopu Odjela za promicanje spolnog zdravlja i Referentnog centra za promicanje zdravlja. U njemu možete dobiti usluge informiranja, savjetovanja i edukacije o očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja, odgovornom spolnom ponašanju, smanjenju rizika od zaraze spolno prenosivim infekcijama te uslugu testiranja na HIV, hepatitis B i/ili C i sifilis, korisnika koji su u riziku za te infekcije. Uz to, dobiti ćete pomoć pri upućivanju na liječenje i skrb ako je potrebno. Sve usluge su za korisnike anonimne i besplatne (nije potrebna uputnica) te za njih nije potrebna najava. U savjetovalištu radi tim zdravstvenih stručnjaka u sastavu: liječnik specijalist, sanitarni inženjer i laboratorijski inženjer.

Usluge koje pružamo uključuju:

  • individualno savjetovanje o spolnom zdravlju, odgovornom spolnom ponašanju, spolno prenosivim infekcijama (načinima prijenosa,rizicima,zaštiti,procjena osobnog rizika korisnika)
    savjetovanje o cijepljenju i cijepljenje protiv hepatitisa B i HPV-a
  • anonimno (pod šifrom) i besplatno testiranje na HIV, hepatitis B i/ili C i sifilis, korisnika koji su u riziku za te infekcije
  • informiranje i pomoć pri upućivanju na daljnje pretrage, liječenje i podršku
  • dijeljenje edukativno informativnog materijala (brošura, letaka) i kondoma
  • telefonsko i online savjetovanje ( tel: 01 4863 345, e-pošta: savjetovalista@hzjz.hr )

Ako ste bili u situaciji u kojoj ste se mogli zaraziti spolno prenosivim infekcijama (nezaštićeni spolni odnos s nepoznatom ili osobom rizičnog ponašanja, intravensko korištenje droga, tetoviranje ili stavljanje piercinga u neadekvatnim uvjetima …) jedini način da saznate imate li spolno prenosivu infekciju je da se testirate. Testiranje omogućuje rano otkrivanje infekcije i uspješnije liječenje, sprečava ili smanjuje moguće komplikacije bolesti, omogućuje duži i kvalitetniji život te sprečava nehotično širenje infekcije na druge.

Tko može doći u Savjetovalište?

U savjetovalište mogu doći svi zainteresirani građani. Testirati se mogu punoljetne osobe (18 godina i više). Kod maloljetnih osoba (mlađi od 18 godina) liječnik će preporučiti uključenje roditelja ili skrbnika u cijeli proces, no može preporučiti i testiranje za maloljetne osobe u dobi između 16-te i 18-te godine i bez prisustva roditelja ili skrbnika za koje procijeni da su dovoljno zrele za odlučivanje o postupku testiranja i značenju rezultata testa.

Postupak savjetovanja i testiranja se obavlja unutar 15 min, u slučaju većeg broja korisnika vrijeme postupka se može malo produžiti.

Čekanje rezultata: 7 dana za HIV, hepatitis B, hepatitis C a za sifilis do 14 dana

Radno vrijeme:

utorak 11.00 – 15.00 h
četvrtak 15.00 – 19.00 h

Kako doći do nas? 

Adresa:
Služba za promicanje zdravlja
Rockefellerova 12, prizemlje, Zagreb
telefon: 01/ 48 63 345
e-pošta: savjetovalista@hzjz.hr

U čemu Vam možemo pomoći?

da se oslobodite strahova vezanih uz rizike kojima ste možda bili izloženi
da zaštitite dijete od moguće infekcije u slučaju trudnoće
da se što ranije i uspješnije možete liječiti u slučaju pozitivnog nalaza
da ne proširite infekciju na druge
Što Vi možete učiniti za zaštitu od spolno prenosivih infekcija?

odgodite spolne odnose dok niste spremni
ne mijenjajte često spolne partnere
koristite zaštitu – kondom tijekom svakog spolnog odnosa (istodobna zaštita od neželjene trudnoće)
ne koristite alkohol i droge!
redovito obavljaj preventivne preglede
Osim u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, postoje Savjetovališta/Centri za dobrovoljno savjetovanje i testiranje na HIV i u županijskim zavodima za javno zdravstvo i organizacijama civilnog društva u osam gradova u Republici Hrvatskoj.

POPIS CENTARA ZA DOBROVOLJNO I ANONIMNO SAVJETOVANJE I TESTIRANJE

Usluge za koje je potrebna najava:

Stručna pomoć i podrška ili savjet iz područja mentalnog zdravlja (anonimno i besplatno)
Ukoliko Vam je potrebna psihološka prva pomoć, katkotrajna psihološka podrška ili savjet iz područja mentalnoga zdravlja (primjerice podrška i pomoć u suočavanju s problemima u partnerskim odnosima, tjeskobom i brigama, lošim raspoloženjem i sl.), možete se obratiti našim djelatnicima u Savjetovalištu, na tel. 01/4863 354 ili na e-poštu: savjetovalista@hzjz.hr radi dogovora oko termina razgovora sa stručnjacima iz područja mentalnog zdravlja u savjetovalistu za mentalno zdravlje.

Testiranje na ostale spolno prenosive bolesti

Adresa: Rockefellerova 7 (dvorišna zgrada), Zagreb, Prijemna ambulanta
Telefon: 01/ 48 63 236

Moguće je testirati se na: mikoplazmu, ureaplazmu, trihomonas, gonoreju, klamidiju, sifilis i HPV (samo žene) / uz uputnicu za DIJAGNOSTIČKU PRETRAGU ili uz plaćanje – potrebno je naručiti se na 01/ 48 63 236 od 11-13h.

Čekanje rezultata: do 14 dana

Testiranje za administrativne potrebe (dokumente – npr.viza, životno osiguranje…) ili u okviru medicinskog postupka (npr. priprema za operaciju, postupak medicinski potpomognute oplodnje…) uz uputnicu za dijagnostičku pretragu ili uz plaćanje, potrebno je naručiti se na 01/ 48 63 236 od 11-13h. Sa sobom ponijeti osobni dokument (putovnicu ili osobnu iskaznicu).

 


 

 

 

 

 

 

Izvještaj rada Savjetovališta za promicanje spolnog zdravlja 2022.Džepna knjižica: Vi imate pitanja? Mi imamo odgovore!

U ovoj knjižici se nalazi 101 pitanje i 101 sažeti odgovor naših stručnjaka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U ovom letku smo saželi šest najučestalijih spolno prenosivih infekcija (SPI).

Koje su to SPI? Na koji način ih možete prepoznati?

Kako ih liječiti? Kako zaštititi svoje spolno zdravlje i zdravlje svojeg partnera?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nema maženja bez paženja u doba korone

Zanima vas povezanost spolnih odnosa i prijenosa korona virusa?

Ne postoje dokazi da se korona virus prenosi putem sjemene i vaginalne tekućine. Ipak, spolni odnos podrazumijeva vrlo bliski kontakt s drugom osobom. Ako jedna osoba ima COVID-19, dovodi drugu osobu u opasnost od zaraze. Međutim, masturbacija ne uključuje drugu osobu i ne nosi rizik od zaraze korona virusom. Spolni odnos s partnerom s kojim živite ne nosi dodatan rizik od zaraze, ako se oba partnera pridržavaju mjera zaštite od korona virusa u svakodnevnom životu. Prilikom spolnih odnosa koristite kondome i/ili druge metode kontracepcije kako bi izbjegli spolno prenosive infekcije i neplaniranu trudnoću.

Izvor: World Health Organization; Q&A: Adolescents, youth and COVID-19; dostupno na: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-for-adolescents-and-youth-related-to-covid-19