Savjetovalište za promicanje spolnog zdravlja

 Tjedan spolnog zdravlja –  Dođi i Ti i testiraj se na SPI!

 

 

 

 

 

EMIS 2024 istraživanje

Tko može sudjelovati? Istraživanje obuhvaća sve gay i biseksualne muškarce te transrodne osobe koje imaju spolne odnose s muškarcima koji žive u Republici Hrvatskoj. Sudjelovanje je dobrovoljno i anonimno.

Kako sudjelovati? Internetskom upitniku istraživanja možete pristupiti putem slijedeće poveznice: Modern Moodboard Photo Collage

Zašto sudjelovati? Vašim sudjelovanjem pomoći ćete nam u planiranju i izradi preventivnih aktivnosti i programa. Vaši odgovori doprinose unaprjeđenju edukativnih i preventvnih programa u skladu s potrebama populacije muškaraca koji imaju odnose s muškarcima.

Ako imate dodatna pitanja ili trebate više informacija, slobodno se obratite istraživačkom timu putem e-mail adrese: info@iskorak.hr

EMIS2024 (PDF, 449.2 KB)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Godišnje izvješće rada Savjetovališta za promicanje spolnog zdravlja 2023.

Savjetovalište djeluje u sklopu Odjela za promicanje spolnog zdravlja i Referentnog centra za promicanje zdravlja. U njemu možete dobiti usluge informiranja, savjetovanja i edukacije o očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja, odgovornom spolnom ponašanju, smanjenju rizika od zaraze spolno prenosivim infekcijama te uslugu testiranja na HIV, hepatitis B, hepatitis C i sifilis za korisnike koji su u riziku za te infekcije, a prema procijeni liječnika.

Uz to, dobiti ćete pomoć pri upućivanju na liječenje i skrb ako je potrebno. Sve usluge su za korisnike anonimne i besplatne (nije potrebna uputnica) te za njih nije potrebna najava. U savjetovalištu radi tim zdravstvenih stručnjaka u sastavu: liječnik specijalist, sanitarni inženjer i laboratorijski inženjer.

Usluge koje pružamo uključuju:

 • individualno savjetovanje o spolnom zdravlju, odgovornom spolnom ponašanju, spolno prenosivim infekcijama (načinima prijenosa, rizicima, zaštiti, procjena osobnog rizika korisnika)
 • savjetovanje o cijepljenju i upučivanje na cijepljenje protiv hepatitisa B i HPV-a
 • anonimno (pod šifrom) i besplatno testiranje na HIV, hepatitis B, hepatitis C i sifilis za korisnike koji su u riziku za te infekcije, a prema procijeni liječnika
 • informiranje i pomoć pri upućivanju na daljnje pretrage, liječenje i podršku
 • dijeljenje edukativno informativnog materijala (brošura, letaka) i kondoma
 • telefonsko i online savjetovanje ( tel: 01 4863 345, e-pošta: savjetovalista@hzjz.hr

Tko može doći u Savjetovalište?

U savjetovalište mogu doći svi zainteresirani građani. Testirati se mogu punoljetne osobe (18 godina i više). Kod maloljetnih osoba (mlađi od 18 godina) liječnik će preporučiti uključenje roditelja ili skrbnika u cijeli proces, no može preporučiti i testiranje za maloljetne osobe u dobi između 16-te i 18-te godine i bez prisustva roditelja ili skrbnika za koje procijeni da su dovoljno zrele za odlučivanje o postupku testiranja i značenju rezultata testa.

Odabir testova određuje liječnik prema procjeni rizika, što znači da će liječnik procijeniti na koje uzročnike spolno prenosivih infekcija se korisnik treba testirati ovisno o riziku kojem je bilo izložen.

Postupak savjetovanja i testiranja se obavlja unutar 15 min, u slučaju većeg broja korisnika vrijeme postupka se može malo produžiti.

Čekanje rezultata: 7 dana za HIV, hepatitis B, hepatitis C i sifilis.

Radno vrijeme:

utorak 11.00 – 15.00 h
četvrtak 15.00 – 19.00 h (korisnici se primaju do 18:30 h)

Napomena: Korisnici se primaju u popodnevnom terminu (četvrtkom) do 18:30 sati.

 

Kako doći do nas? 

Adresa:
Služba za promicanje zdravlja
Rockefellerova 12, prizemlje, Zagreb
telefon: 01/ 48 63 345
e-pošta: savjetovalista@hzjz.hr

U čemu Vam možemo pomoći?

 • da se oslobodite strahova vezanih uz rizike kojima ste možda bili izloženi
 • da se što ranije i uspješnije možete liječiti u slučaju pozitivnog nalaza
 • da ne prenosite infekciju na druge

Što Vi možete učiniti za zaštitu od spolno prenosivih infekcija?

 • odgodite spolne odnose dok niste spremni
 • ne mijenjajte često spolne partnere
 • koristite zaštitu – kondom tijekom svakog spolnog odnosa (istodobna zaštita od neželjene trudnoće)
 • ne koristite alkohol i droge!
 • redovito obavljaj preventivne preglede

Osim u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, postoje Savjetovališta/Centri za dobrovoljno savjetovanje i testiranje na HIV i u županijskim zavodima za javno zdravstvo i organizacijama civilnog društva u osam gradova u Republici Hrvatskoj.

POPIS CENTARA ZA DOBROVOLJNO I ANONIMNO SAVJETOVANJE I TESTIRANJE

 

Testiranje za administrativne potrebe (npr. viza, životno osiguranje…) ili u okviru medicinskog postupka (npr. priprema za operaciju, postupak medicinski potpomognute oplodnje…) moguće je uz uputnicu za dijagnostičku pretragu ili uz plaćanje. Pretraga se vrši u sklopu Službe za mikrobiologiju, naručivanje na broj: 01/ 48 63 236 od 11-13h. Sa sobom ponijeti osobni dokument (putovnicu ili osobnu iskaznicu).

 


Džepna knjižica: Vi imate pitanja? Mi imamo odgovore!

U ovoj knjižici se nalazi 101 pitanje i 101 sažeti odgovor naših stručnjaka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U ovom letku smo saželi šest najučestalijih spolno prenosivih infekcija (SPI).

Koje su to SPI? Na koji način ih možete prepoznati?

Kako ih liječiti? Kako zaštititi svoje spolno zdravlje i zdravlje svojeg partnera?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nema maženja bez paženja u doba korone

Zanima vas povezanost spolnih odnosa i prijenosa korona virusa?

Ne postoje dokazi da se korona virus prenosi putem sjemene i vaginalne tekućine. Ipak, spolni odnos podrazumijeva vrlo bliski kontakt s drugom osobom. Ako jedna osoba ima COVID-19, dovodi drugu osobu u opasnost od zaraze. Međutim, masturbacija ne uključuje drugu osobu i ne nosi rizik od zaraze korona virusom. Spolni odnos s partnerom s kojim živite ne nosi dodatan rizik od zaraze, ako se oba partnera pridržavaju mjera zaštite od korona virusa u svakodnevnom životu. Prilikom spolnih odnosa koristite kondome i/ili druge metode kontracepcije kako bi izbjegli spolno prenosive infekcije i neplaniranu trudnoću.

Izvor: World Health Organization; Q&A: Adolescents, youth and COVID-19; dostupno na: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-for-adolescents-and-youth-related-to-covid-19