HIGIJENSKI MINIMUM

Tečaj higijenskoga minimuma

Za stjecanje osnovnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni osoba koje rade u proizvodnji i prometu namirnica.

Tečaj higijenskog minimuma je dio zdravstvenog odgoja koji nastoji svim osobama koje rade s hranom dati osnovno znanje o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni u cilju usvajanja u vlastito ponašanje i prihvaćanja kao korisnu naviku. Svake četiri godine tijekom čitavoga radnog vijeka radnici u kuhinjama, fast-food restoranima, u pogonima za proizvodnju hrane, konobari moraju obnavljati i dopunjavati obrazovanje o higijenskome načinu rada s namirnicama.

Danas često na radnim mjestima gdje se rukuje hranom rade ljudi koji su se školovali za druga zanimanja, stoga im je ovo prvi i jedini način da steknu osnovna znanja o mogućim posljedicama po zdravlje potrošača u osjetljivom poslu koji obavljaju.

Subjekti u poslovanju s hranom temeljem Zakona o hrani NN 46/07 moraju uspostaviti i provoditi redovite kontrole higijenskih uvjeta u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije hrane, osim na razini primarne proizvodnje i pripadajućih djelatnosti, u svakom objektu pod njihovom kontrolom, provedbom preventivnog postupka samokontrole, razvijenog u skladu s načelima sustava HACCP-a.
Detaljna pravila za provedbu sustava samokontrole razvijenog u skladu s načelima HACCP-a propisuje Pravilnik o higijeni hrane NN 99/07.

Svaki ponedjeljak u 14h se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo održava tečaj higijenskog minimuma na adresi:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, Zagreb

Prijavnicu za tečaj higijenskog minimuma možete preuzeti OVDJE
Cijena tečaja je 430 kn.

Korisnici usluga se mogu javiti na kontakte

Gordana Janton
tel: 01 / 4863 252
telefaks: 01 / 4863 365
e-mail: gordana.janton@hzjz.hr
administracija, prijava, izdavanje potvrde/diplome za higijenski minimum

Vedran Poljak, dr. med.
tel: 01/ 4863 252/255
e-mail: vedran.poljak@hzjz.hr
organizacija predavanja