Nutrivigilancija

NACIONALNA SHEMA ZA PRAĆENJE SIGURNOSTI DODATAKA PREHRANI

 – NUTRIVIGILANCIJA –

HRVATSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

 

Link za prijavu nuspojave: PRIJAVA NUSPOJAVE

Ukoliko iz bilo kojeg opravdanog razloga želite prijaviti nuspojavu za drugu osobu, link za prijavu: PRIJAVA NUSPOJAVE, u ime druge osobe

Kontakt: nutrivigilancija@hzjz.hr

 


Zadnjih godina pokazuje se sve veća potreba za uvođenje praćenja sigurnosti dodataka prehrani – Nutrivigilancijom, na nacionalnom nivou.

Cilj uvođenja sustava nutrivigilancije je poboljšanje sigurnosti potrošača s obzirom da se na trištu pojavljuje sve više dodataka prehrani, kojima se želi očuvati i poboljšati zdravlje. Dodaci prehrani sadrže određene biološki aktivnih tvari, te se nerijetko na dodatke prehrani navođe zdravstvene tvrdnje, kojima bi se proizvod približio potrošaču.

Shemom Nutrivigilancije će se:

  • Provoditi  praćenje sigurnosti dodatka prehrani s obzirom na aktivne sastojke
  • Prijavljivati i uspoređivati nacionalne podatke s podacima prijavljenima u međunarodni sustav uzbunjivanja (Rapid Alert System)

Glavna zadaća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) kao krovne javnozdravstvene ustanove je jačanje javno-zdravstvene skrbi i zaštite stanovništva. Shemom Nutrivigilancije će se prevenirati rizik od nastanka nuspojava nakon korištenja dodataka prehrani, te će se provoditi edukacije i provoditi javno-zdravstvene mjera iz tog područja.

Ovim putem Vas pozivamo da prijavite eventualne nuspojave nakon korištenja dodataka prehrani/hrane sa zdravstvenim tvrdnjama (obogaćena hrana i “funkcionalna” hrana)/proizvoda koji su namijenjeni isključivo određenim populacijskim skupinama (djeca, trudnice, sportaši, oboljeli od dijabetesa, celijakije i dr.)/ hrane za specifične grupe.


Anketa je anonimna, međutim, ukoliko želite, možete nam ostaviti svoje podatke kako bismo mogli ostvariti povratnu komunikaciju, a sve u korist Vama kao i populaciji koja koristi sličan/isti proizvod koji je Vama naštetio u bilo kojem pogledu.

Za prijavu nuspojave kliknite:

PRIJAVA NUSPOJAVE


Više o dodacima prehrani

Dodaci prehrani su kategorija proizvoda koja pripada pod Zakon o hrani, no njihova učinkovitost, a i sam farmaceutski oblik puno su bliži lijekovima. U zadnje vrijeme provodi se sve više znanstvenih i kliničkih ispitivanja, zahvaljujući kojima dodaci prehrani pronalaze svoje mjesto u području „preventivne prehrane“, kao i u području „preventive dobrom zdravlju“. Uzimanjem te posebne vrste hrane potrošaču se daje dodatna mogućnost da sam ili uz pomoć stručne osobe pomaže svom zdravlju. Glavni postulat svakog zakonodavca vezano za hranu, u koju pripadaju i dodaci prehrani te „dijetetski proizvodi“, je očuvanje zdravlja potrošača. Dodaci prehrani pomažu, a lijekovi liječe – to je osnovna razlika između te dvije kategorije proizvoda.

Užurbanim tempom života, nerijetko bez obavezne dnevne pauze, unosa premale količine svježeg voća i povrća te neodgovarajućih obroka, dovodimo svoje zdravlje u opasnost. Iako je trend pravilnije i zdravije prehrane sve prisutan, trend tjelovježbe ga u stopu prati, no ponekad je jednostavno nemoguće sve to zajedno kvalitetno provesti. Svaki makronutrijent i mikronutrijent namirnice ima svoju zacrtanu ulogu u našem tijelu. Ukoliko narušimo taj balans, potrebno je nadoknaditi sve što nam je potrebito. Nerijetko sami zaključujemo što nam nedostaje i samoinicijativno posežemo za dodacima prehrani.

Što su dodaci prehrani?

Dodaci prehrani su koncentrirani izvor hranjivih tvari ili drugih tvari s prehrambenim ili fiziološkim funkcijama, sami ili u kombinacijama. Svrha im je potpomaganje unosa hranjivih tvari u uobičajenoj prehrani i nadopuna prehrane tvarima koje se putem normalnog unosa hrane u organizam ne dobivaju u dovoljnoj količini, a sve u svrhu povoljnog učinka na zdravlje potrošača. Na taj način se povećava opća otpornost organizma na stresne vanjske utjecaje, pomaže u održavanju pravilnih fizioloških funkcija organizma i njegovih dijelova.

Hranjive tvari i druge tvari koje čine dodatak prehrani su: vitamini i minerali, bjelančevine, aminokiseline, masne kiseline, celuloza, pivski kvasac, inulin, lecitin, glukomanan, bilje i ljekovito bilje njihovi ekstrakti, koncentrati ili sirovine biljnog porijekla, zaštitna sredstva biljnog podrijetla (bioflavonoidi, karotenoidi, izoflavoni, glukozinolati), prirodni enzimi i koenzimi, žive kulture mikroorganizama, organska tkiva, metaboliti žlijezda i druge tvari. Dodaci prehrani su i pčelinji proizvodi i njihove mješavine. Za proizvodnju biljnih pripravaka kao dodataka prehrani mogu se koristiti svježe ili osušene cijele biljke odnosno njihovi dijelovi (npr. list, korijen, plod, cvijet i drugi dijelovi biljke), čiste tvari biljnog podrijetla pojedinačno ili u smjesi, biljni sekundarni proizvodi. U sastojcima koji čine dodatak prehrani obavezno je navesti hrvatsko i latinsko ime ljekovite biljne vrste te biljni organ.

Dodaci prehrani se plasiraju na tržište u različitim doziranim oblicima (tablete, kapsule, prahovi, tekućine, bar pločice, čajevi, kapi, sirupi i slično), a na deklaraciji moraju nositi oznaku – „dodatak prehrani“.


Zbog velikog broja dodataka prehrani koji se nalaze na tržištu, bitno je znati da su dodaci prehrani koje kupujete provjereni, zdravstveno ispravni i prijavljeni Ministarstvu zdravstva. S obzirom na navedeno, bitno je voditi računa gdje kupujete dodatke prehrani kako ne biste nosili u svoj organizam neprovjerene i zdravstveno neispravne dodatke prehrani.

Koje dodatke prehrani kupiti i na što treba obratiti pažnju možete vidjeti na infografici: