HZJZ i HGSS zajedno u provedbi inovativne upotrebe bespilotnih sustava (dronova) u borbi protiv komaraca

Temeljem postojeće suradnje i sklopljenog sporazuma Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatske gorske službe spašavanja, težeći korištenju svih kapaciteta u unapređenju ljudskog zdravlja, ove godine koristit će se bespilotni sustavi u probnom ispuštanju sterilnih komaraca. Inovativna upotreba bespilotnih sustava (dronova) predstavlja korak naprijed u borbi protiv komaraca i prevenciji širenja bolesti koje oni prenose.

Bespilotni sustavi postali su nezamjenjiv alat u raznim područjima. HGSS koristi njihov potencijal na izuzetan način u zaštiti i spašavanju ljudskih života, a u ovom zajedničkom projektu u svrhu unaprjeđenja ljudskog zdravlja. Ovi inovativni alati predstavljaju budućnost u području javnog zdravstva, donose brojne koristi i pružaju novu perspektivu u borbi protiv bolesti i očuvanju zdravlja ljudi. Svakim danom možemo vidjeti kako upotreba novih tehnologija postaje sve važniji alat u zaštiti i unaprjeđenju ljudskog zdravlja. HGSS je prepoznao njihovu bitnu ulogu, te ih uspješno koristi već dugi niz godina.

Projekt puštanja sterilnih mužjaka komaraca (SIT-Sterile Insect Technique) u Hrvatskoj je dio projekta Međunarodne agencije za atomsku energiju (International Atomic Energy Agency – IAEA) pod nazivom “Enhancing the Capacity to Integrate Sterile Insect Technique in the Effective Management of Invasive Aedes Mosquitoes”. Projekt se provodi u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, a na područjima pod njihovom ingerencijom uključen je i Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije.

Općenito o projektu SIT

Hrvatska je kao jedna od članica IAEA zbog svog zalaganja i naprednog shvaćanja ove tehnologije uvrštena u provedbu ovog projekta što je stavlja uz bok vodećim zemljama Europe tako da se nakon Italije, Španjolske i Njemačke ovaj projekt provodi i u Hrvatskoj, te paralelno u Švicarskoj, Grčkoj i Portugalu. Kao aktivnom sudioniku projekta Hrvatskoj su od strane IAEA pokriveni svi troškovi opreme kao i uvoza sterilnih mužjaka komaraca iz Italije.

IAEA kao međunarodna organizacija ima jednu od misija, a to je korištenje nuklearne energije za dobrobit ljudi, te u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i Organizacijom za hranu i poljoprivredu (FAO) financira ovakve projekte. Budući da se mužjaci komaraca u provedbi ovog projekta steriliziraju ionizirajućim zračenjem otud i poveznica. Razine zračenja koje se pritom koriste su vrlo niske, otprilike se te razine primjenjuju i za mikrobnu sterilizaciju hrane prilikom uvoza u Europsku uniju.

Primjena ove tehnike obuhvaća samo mužjake, koji, za razliku od ženki, ne bodu i ne molestiraju ljude, niti ne dolaze u kontakt s ljudima jer nemaju potrebu za krvnim obrokom (koji treba isključivo ženkama za proizvodnju jaja).

Radi se o biološkoj metodi kontrole brojnosti komaraca jer se ne koriste niti pesticidi, niti genetička modifikacija, a mužjaci dolaze u kontakt isključivo sa ženkama ciljane vrste, niti jedne druge. Zato bi ova metoda, mogla doprinijeti u smanjenju širenja ciljane invazivne vrste – Azijskog tigrastog komarca na području Hrvatske budući da je ova vrsta prepoznati vektor – prijenosnik bolesti te predstavlja javnozdravstveni problem.

Tijekom 2022. godine je na području naselja Premantura u Istri proveden pilot projekt puštanja sterilnih mužjaka u okoliš kako bi utvrdili njihovu sposobnost leta i dužinu preživljavanja u okolišu, i najbitnije, utvrdili odnos brojnosti sterilnih mužjaka naspram “divlje” populacije koja se već nalazi na tom području.

Na taj način je utvrđena procjena kako bi za potrebe kontrole brojnosti tigrastih komaraca na testnom području trebalo oko 100 000 sterilnih mužjaka tjedno. U sklopu projekta IAEA je odobrila financiranje za 12 puštanja ove količine mužjaka tijekom tri mjeseca (lipanj – kolovoz).