Služba za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je centralno mjesto u mreži javnozdravstvenih ustanova, zavoda za javno zdravstvo, koje provode mjere zaštite zdravlja ljudi vezano uz čimbenike okoliša s potencijalno štetnim djelovanjem. Osnovni zadaci mreže su praćenje, ocjenjivanje, prevencija i korekcija čimbenika okoliša sa štetnim djelovanjem, podržavanje aktivnosti kojima se poboljšava kakvoća okoliša, koriste zdravi stilovi života i ohrabruje uporaba zdravih tehnologija. Mjere se odnose na sve vrste čimbenika okoliša (biološke, kemijske, fizikalne itd.), a provode se u svim medijima okoliša koji s čovjekom dolaze u dodir – voda, namirnice, zrak, tlo itd.
S tim u vezi u Službi su se posebno razvijale sljedeće djelatnosti:
-
praćenje, proučavanje i ocjenjivanje zdravstvene ispravnosti i kvalitete hrane u proizvodnji i prometu u Republici Hrvatskoj, kao i iz uvoza
- praćenje, proučavanje i ocjenjivanje zdravstvene ispravnosti pitke vode, kakvoće otpadnih, površinskih i voda za rekreaciju i stanja vodoopskrbe na čitavom teritoriju RH
-
praćenje, proučavanje i ocjenjivanje zdravstvene ispravnosti predmeta opće uporabe: materijala i predmeta u kontaktu s hranom i predmeta široke potrošnje te kozmetičkih proizvoda
- praćenje stanja uhranjenosti pučanstva u smislu energetske opskrbljenosti kao i u smislu prisustva pojedinih prehrambenih deficita, posebno u ugroženim skupinama pučanstva (djeca, žene i trudnice, starije osobe)
Laboratoriji Službe su akreditirani po normi HRN EN ISO/IEC 17025 i ovlašteni kao službeni laboratoriji (Ministarstvo poljoprivrede) za potrebe inspekcija, područja hrane, voda te predmeta opće uporabe (Ministarstvo zdravstva).
Osim toga, neki su laboratoriji referentni laboratoriji za određena područja ovlašteni od Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva:
a) Pesticidi (žitarice, hrana za životinje, voće i povrće) (Ministarstvo poljoprivrede)
b) Mikrobiologija hrane (podjela s HVI) (Ministarstvo poljoprivrede)
c) Teški metali u hrani i hrani za životinje (Ministarstvo poljoprivrede)
d) Genetski modificirani organizmi (Ministarstvo zdravstva)
e) Predmeti opće uporabe (Ministarstvo zdravstva)
Stručnjaci Službe također sudjeluju u kreiranju javnozdravstvene politike, zakonskih i podzakonskih akata iz područja svog djelovanja, pripremi mišljenja i stavova RH u radnim skupinama Europske komisije, znanstveno-istraživačkim projektima nacionalnog i internacionalnog karaktera. Služba djeluje i kao stručno-metodološki centar te koordinira i stručno nadzire rad Službi za zdravstvenu ekologiju u županijskim zavodima, provodi edukaciju i osposobljavanje analitičara za samostalan rad u laboratorijima.
- Odsjek za mikrobiologiju voda
- Odsjek za mineralne, izvorske i stolne vode
- Odsjek za otpadne vode
- Odsjek za vodoopskrbu i zaštitu voda
- Odsjek za bazenske i terapijske vode
- Odsjek za mikrobiologiju namirnica i predmeta opće uporabe
- Odsjek za pesticide i mikotoksine
- Odsjek za genetski modificirane organizme (GMO) i procjenu rizika
- Odsjek za metale i metaloide
- Odsjek za aditive
- Odsjek za kvalitetu hrane, planiranje, podršku i osiguranje kvalitete odjela
- Odsjek za dodatke prehrani, hranu za specifične grupe, novu hranu (novel food) i
nutrivigilanciju
- Odsjek za psihoaktivne tvari iz droga
- Odsjek za vitamine, biološki aktivne tvari, arome i eterična ulja
- Odsjek za predmete široke potrošnje i kozmetovigilanciju
- Odsjek za materijale i predmete u kontaktu s hranom i mikroplastiku
- Odsjek za analitičke tehnike i nanotehnologiju
- Odsjek za praćenje stanja okoliša i zdravlja
- Odsjek za procjenu rizika i utjecaja čimbenika okoliša na zdravlje
- Odsjek za zdravstveni odgoj, dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju
- Odsjek za fiziologiju, praćenje i unaprjeđenje prehrane
- Odsjek za biološki monitoring i laboratorijsku podršku nacionalnim zdravstvenim
programima
- Odsjek za osiguranje kvalitete u zdravstvenoj ekologiji
- Odsjek za koordinaciju zdravstveno ekološke djelatnosti
Odsjek za osiguranje kvalitete u zdravstvenoj ekologiji
Voditeljica: mr. sc. Sanela Ljubenko, dipl. ing.
Tel: +385 1 48 63 315
sanela.ljubenko@hzjz.hr
Odsjek za osiguranje kvalitete bavi se sustavom upravljanja kvalitete, njegovom trajnom primjenom, održavanjem, stalnim poboljšavanjem i unapređivanjem kvalitete usluga sukladno zahtjevima normi, službenim kontrolama i zahtjevima naručitelja. Svi odsjeci u Odjelu za zdravstvenu ispravnost hrane, Odjel za kontrolu zdravstvene ispravnosti voda i vodoopskrbu i Odjel za predmete opće uporabe Službe za zdravstvenu ekologiju su ispitni laboratoriji akreditirani prema zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025 u područjima ispitivanja hrane i hrane za životinje, voda i predmeta opće uporabe od Hrvatske akreditacijske agencije (HAA).
Odsjek za koordinaciju zdravstveno ekološke djelatnosti
Glavni inženjer Službe za zdravstvenu ekologiju
Voditeljica: Ivana Broz, mag.sanit.ing.
Tel: +385 1 48 63 376
ivana.broz@hzjz.hr
Odsjek za koordinaciju zdravstveno ekološke djelatnosti bavi se upravljanjem i organizacijom uzorkovanja, planovima nabave potrošnog materijala, usluga i opreme unutar Službe za zdravstvenu ekologiju, te koordinacijom suradnje sa drugim službama unutar Zavoda.
Odjel za pripremljenost i odgovor na krizne situacije
- Odsjek za krizno upravljanje
- Odsjek za hitne intervencije
Odjel za međunarodnu suradnju i jedno zdravlje
- Odsjek za održivi razvoj u zdravstvenom sustavu
- Izvještaj o zdravstvenoj ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu
Zakonom o vodi za ljudsku potrošnju („NN“ 56/13, 64/15, 104/17, 115/18, 16/20) i Pravilnikom o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu...
23. ožujka 2023.
- Sigurno u prirodi – zmije
Zmije su životinje iz skupine gmazova. Poikilotermne su, što znači da ne mogu regulirati tjelesnu temperaturu na način kao što...
29. lipnja 2023.
- HZJZ sudjeluje u novom pilot projektu u borbi protiv komaraca SIT tehnikom
Hrvatski zavod za javno zdravstvo koordinator je pilot projekta „Kontrola brojnosti komaraca SIT tehnikom – unošenjem sterilnih jedinki mužjaka tigrastog...
16. srpnja 2022.
- Uzroci i simptomi trovanja hranom
Trovanje hranom nastaje unutar 1 do 36 sati nakon konzumacije onečišćene hrane, a očituje se pojavom jednog ili više sljedećih...
21. lipnja 2023.
- Preporuke za ponašanje tijekom velikih vrućina
Visoke ljetne temperature već su u punom mahu, a još nas čeka i nekoliko toplinskih valova. Stoga je važno biti...
1. srpnja 2022.
- Oprezno sa solarijima
Preplanuli ten, iako se smatra poželjnim, čini pojedince zadovoljnijima i pogrešno se ponekad tumači kao znak zdravog izgleda. Zapravo se...
1. srpnja 2022.
- Hrvatski zavod za javno zdravstvo i ove godine podržava kampanju o sigurnosti hrane koju provode EFSA i HAPIH
Kako bi povećala informiranost potrošača pri svakodnevnom odabiru hrane i ukazala na visoke EU standarde koji jamče da je hrana...
20. lipnja 2022.
- Svjetski dan sigurnosti hrane
Svjetski dan sigurnosti hrane obilježava se 7. lipnja četvrtu godinu zaredom, a ovogodišnje geslo je – „Sigurnija hrana, bolje zdravlje“...
7. lipnja 2022.
- Svjetski dan voda 2022.
Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka svake godine kako bi se skrenula pozornost ljudi diljem svijeta na važnost očuvanja...
21. ožujka 2022.
- Upozorenje na hladnoću koja može djelovati na zdravlje
Izvor podataka DHMZ
7. veljače 2023.
- Izvještaj o zdravstvenoj ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u Republici Hrvatskoj za 2020. godinu
Zakonom o vodi za ljudsku potrošnju („NN“ 56/13, 64/15, 104/17, 115/18, 16/20) i Pravilnikom o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu...
23. ožujka 2023.
- Vrućina i zdravlje – upozorenje na toplinske valove
Upozorenja na toplinske valove koji mogu djelovati na zdravlje.
18. lipnja 2024.
- HZJZ je sudjelovao u obilježavanju Svjetskog dana akreditacije 2021. – Akreditacija: Podrška u implementaciji SDG-ova
Svake godine 9. lipnja obilježava se Svjetski dan akreditacije, a ovogodišnji je bio posvećen ulozi akreditacije u implementaciji ciljeva održivog...
11. lipnja 2021.
- NOVA UREDBA – Hidroantracenski derivati, 2021.
Ubrzo izlaze Uredbe Europske komisije vezane na sastojke i njihove količine u dodacima prehrani i hrani. Stoga Vas želimo informirati...
8. travnja 2021.
- Obilježen Svjetski dan voda 2021.
Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda HZJZ je objavio rezultate projekta Ispitivanje otpadnih voda grada Zagreba na prisutnost RNA virusa SARS-CoV-2...
23. ožujka 2021.
- Rezultati ispitivanja otpadnih voda grada Zagreba na prisutnost RNA virusa SARS-CoV-2
Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u suradnji sa Zagrebačkim otpadnim vodama d.o.o. (ZOV) proveo je projekt ispitivanja otpadnih voda...
2. travnja 2021.
- Obavijest za aktivne i rekreativne sportaše o opasnostima uzimanja proizvoda koji sadrže kardarin (GW1516, cardarine)
Služba za zdravstvenu ekologiju/Odjel za dodatke prehrani i Služba za antidoping Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, s ciljem pravodobnog informiranja...
10. veljače 2021.
- Nacionalno istraživanje o prehrambenim navikama djece u RH
Prijavite dijete na istraživanje prehrambenih navika dojenčadi i djece u dobi od 3 mjeseca do 9 godina,
12. studenoga 2020.
- Vitamin D i preporuke za nadomjesnu primjenu vitamina D od jeseni
Dodaci prehrani su koncentrirani izvor hranjivih tvari ili drugih tvari s prehrambenim ili fiziološkim funkcijama, sami ili u kombinacijama. Svrha...
21. rujna 2020.
- Izvještaj o zdravstvenoj ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu
Zakonom o vodi za ljudsku potrošnju („NN“ 56/13, 64/15, 104/17, 115/18, 16/20) i Pravilnikom o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu...
22. rujna 2020.