Obilježen Svjetski dan voda 2021.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda HZJZ je objavio rezultate projekta Ispitivanje otpadnih voda grada Zagreba na prisutnost RNA virusa SARS-CoV-2

Kako bi se skrenula pozornost ljudi diljem svijeta na važnost očuvanja vode, svake godine 22. ožujka obilježava se Svjetski dan voda. Tom prigodom,  Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je objavio rezultate projekta Ispitivanje otpadnih voda grada Zagreba na prisutnost RNA virusa SARS-CoV-2. Projekt se proveo kao odgovor na pandemiju COVID-19, a proveli su ga HZJZ i Zagrebačke otpadne vode d.o.o. (ZOV) kroz suradnju s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj i uz financiranje Vlade Savezne Republike Njemačke. Više informacija o projektu možete pronaći OVDJE.

Osim objave rezultata projekta povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana voda HZJZ sudjeluje u provedbi radionica za djecu koje su posvećene vodama, a provode se u općini Klinča Sela.

Inače, tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda je “Vrednovanje vode” s porukom „Cijenite vodu!“, a određena je u skladu sa šestim ciljem UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj (SDG 6) kojim se za sve ljude do 2030. godine zahtijeva osiguranje pristupa zdravstveno ispravnoj vodi za ljudsku potrošnju i odvodnju.

Vrijednost vode mnogo je veća od njene cijene – voda ima ogromnu i složenu vrijednost za naša kućanstva, hranu, kulturu, zdravstvo, obrazovanje, ekonomiju i integritet prirodnog okoliša. Ako se previdi bilo koja od ovih vrijednosti,  riskiramo da će se  ovim konačnim i nezamjenjivim resursom loše upravljati što može uzrokovati dalekosežne posljedice za sav život na planeti Zemlji. Bez sveobuhvatnog razumijevanja prave, višedimenzionalne vrijednosti vode, nećemo moći zaštititi ovaj kritični resurs u korist svih. Stoga je pitanje: ”Što voda znači tebi?” postavljeno svima nama upravo u toj namjeri da nas potakne na razmišljanje, a u konačnici i na djelovanje kako bi dali svoj doprinos u očuvanju i zaštiti voda.

 

 

Prigodni plakat na hrvatskom jeziku može se preuzeti na mrežnim stranicama Hrvatskih voda na poveznici https://www.voda.hr/sites/default/files/plakat_sdv_2021-png.jpg