Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

Glavna skupština UN-a 1987. proglasila je 26. lipnja “Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama” želeći upozoriti svjetsku javnost na problem zlouporabe droga u društvu i potrebu aktivnog uključivanja svih subjekata, kako na globalnoj tako i na nacionalnoj razini, na djelovanje u postizanju zajedničkog cilja – Međunarodno društvo slobodno od zlouporabe droga.

Obilježavanje ovog Međunarodnog dana provodi se u suradnji s nadležnim ministarstvima i drugim državnim tijelima, medijima i ostalim relevantnim ustanovama uključenim u prevenciju ovisnosti i  suzbijanje zlouporabe droga, a ujedno predstavlja i inicijativu koja putem edukativno-promotivnih aktivnosti ima za cilj upozoriti cjelokupnu javnost na raširenost zlouporabe droga u društvu, te promicanjem pozitivnih životnih vrijednosti i stilova življenja osobito kod mladih, doprinijeti zajedničkoj borbi protiv ovisnosti i suzbijanju zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj.

Stoga će se povodom obilježavanja 26. lipnja kao Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, 18. lipnja 2019. u vremenu od 9,30 do 15,30 sati  u prostoru Edukacijskog centra Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zagreb, Rockefellerova 12, održati Stručni skup na temu: „Poboljšanje dijagnostike, tretmana i skrbi za maloljetnike s problematičnom uporabom droga i unapređenje međuresorne suradnje. Navedeni skup organizira se  s ciljem rasprave o izazovima na području skrbi za maloljetnike s problematičnom uporabom droga te mogućnostima za unapređenje suradnje zdravstvenog, socijalnog, odgojno-obrazovnog i kazneno-represivnog sustava na rješavanju  problema ovisnosti i zlouporabe droga među mladima na području Grada Zagreba.

Nadalje, a s obzirom da je jedan od ciljeva obilježavanja ovog Međunarodnog dana pokrenuti što širu društvenu akciju za djelovanje na rješavanju  problema ovisnosti, kao i upoznati hrvatsku javnost sa raširenošću zlouporabe droga, 26. lipnja 2019. s početkom u 10.00 sati u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Edukacijski centar, Rockefellerova 12, održat će se Konferencija za medije, u okviru koje će se predstavnike medija upoznati o stanju i trendovima zlouporabe droga i suzbijanju kriminaliteta droga u Republici Hrvatskoj za 2018. godinu te prikazati usporedba trendova zlouporabe droga u Hrvatskoj s trendovima u zemljama  Europske unije.