Privremena suspenzija prava intelektualnog vlasništva za vanredne situacija kao što je Covid-19 pandemija

Prenosimo prijevod otvorenog pisma koje je uputila Svjetska federacija udruga za javno zdravstvo (WFPHA)

Svjetska federacija udruga za javno zdravstvo (WFPHA ) je 03.12.2020 u Ženevi uputila otvoreno pismo Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO) i Glavnom tajniku Ujedinjenih Naroda (SG-UN) za podršku prijedloga za privremenu suspenziju prava intelektualnog vlasništva za proizvode koji su nužni u odgovoru na Covid-19 pandemiju.

09.12.2020. će se održati sastanak WHO vijeća za sporazum o trgovinskim aspektima prava intelektualnog vlasništva (WTO TRIPS) gdje će se raspravljati o prijedlogu Južnoafričke Republike i Indije da se prihvati privremena suspenzija prava intelektualnog vlasništva za vanredne situacije kao što je Covid-19 pandemija.

Prijedlogom se nastoje riješiti ograničenja zemalja s niskim, nižim srednjim i višim srednjim dohotkom (kako ih je definirala Svjetska banka) kako bi na vrijeme imali pristupačan pristup pod konkurentnim tržišnim uvjetima dijagnostičkim setovima za Covid-19, medicinskim uređajima kao što su respiratori, cjepivima i lijekovima za borbu protiv virusa. Pandemija se ne može riješiti u malom broju zemalja već je potreban najširi mogući pristup proizvodima koji su nužni u odgovoru na Covid-19 pandemiju na međunarodnoj razini.

Nedavne ohrabrujuće vijesti o potencijalno učinkovitim i sigurnim cjepivima popraćene su najavama da je 80% doza koje bi se mogle proizvesti 2021. godine već dodijeljeno zemljama visokog dohotka koje čine 20% svjetske populacije. Navedeno će uzrokovati velike nepravde jer će visoke cijene cjepiva rezultirati značajnim financijskim opterećenjem za siromašne zemlje od kojih mnoge već imaju veliki vanjski dug. S obzirom da Covid-19 pandemija ima najveći utjecaj na neke od najugroženijih populacija, svjetski vođe moraju poduzeti sve moguće korake kako bi se osigurao što pravedniji pristup svim odobrenim cjepivima i tehnologijama.

Visoke cijene, tehnološka ovisnost, složeno i potencijalno neetično prioritiziranje tko će prvi dobiti cjepivo tijekom 2021. godine, zajedno sa stvaranjem velikih listi čekanja su primjer izravnih posljedica korištenja prava intelektualnog vlasništva na ove znanstvene resurse i tehnike. Kada bi se znanje potrebno za odgovor na Covid-19 pandemiju podijelilo, sve zemlje bi mogle iskoristiti svoje proizvodne kapacitete za korist svojih stanovnika. Zemlje u razvoju bi mogle uložiti u proširenje svojih proizvodnih kapaciteta za biološke proizvode, cjepiva, lijekove i medicinsku opremu.

Zemlje s visokim dohotkom u kojima su smještene farmaceutske tvrtke koje proizvode cjepiva, lijekove i medicinske proizvode jedine imaju korist od ekskluzivnosti koju im omogućuje pravo intelektualnog vlasništva. Te zemlje se protive ovom prijedlogu te blokiraju mogućnost usvajanja ove privremene suspenzije.

S obzirom na navedeno protivljenje prijedlogu od strane zemalja s visokih dohotkom, na sljedećem sastanku vijeća TRIPS-a, zemlje u razvoju koje predstavljaju približno 80% svjetske populacije će tražiti glasovanje o ovom prijedlogu za čije odobrenje je potrebno 75% glasova predstavnika zemalja.

Izvor: WFPHA