Svjetski dan spolnog zdravlja

Znanje pobjeđuje – Imam li SPI? 4. rujna, obilježava se Svjetski dan spolnog zdravlja

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu projekta Živjeti zdravo, pod  vodstvom prof. dr. sc. Sanje Musić Milanović, obilježavanjem Svjetskog dana spolnog zdravlja 04. rujna 2023., zaključuje javnozdravstvenu kampanju „Znanje pobjeđuje – Imam li SPI?“ .

World Association for Sexual Health (WAS), organizacija koja se zalaže za promicanje svjesnosti i unapređenje najboljih praksi u području spolnog zdravlja, još 2010. godine, 04. rujan proglasila je Svjetskim danom spolnog zdravlja.  Ove godine taj će se dan obilježiti na temu „Consent!“.

Unatoč velikom napretku suvremenog društva, spolno i reproduktivno zdravlje se i danas često smatra osjetljivom, tabu temom. Ovu činjenicu važno je promijeniti i uključiti cijelu populaciju u otvoreni i iskreni razgovor o očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Preliminarni rezultati istraživanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provedenog 2021./2022. na uzorku od 2352 učenika 3. razreda srednjih škola iz cijele Hrvatske, pokazuju da je njih 731 (32%) imalo neku vrstu spolnoga odnosa. Većina učenika je prvi spolni odnos imala u dobi od 15 do 16 godina. Od 731 spolno aktivnih učenika njih 138 (19 %) prilikom spolnog odnosa nije koristilo kondom kao zaštitu. Ovi podaci ukazuju na važnost javnozdravstvenog djelovanja u području očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja.

U sklopu javnozdravstvene  kampanje „Znanje pobjeđuje – Imam li SPI?“ u razdoblju od 05. lipnja do 28. srpnja 2023. godine u svrhu podizanja svijesti i informiranja o spolnom i reproduktivnom zdravlju, zdravstveni djelatnici, stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo proveli su anonimno i besplatno (bez uputnice) 250 savjetovanja i 106 testiranja mladih koji smatraju da su bili u riziku od zaraze spolno prenosivom infekcijom uzrokovanom mikrobiološkim uzročnicima (klamidija, ureaplazma, mikoplazma, gonoreja i trihomonas).

Od ukupno testiranih zabilježen je 41 pozitivan nalaz od čega 3 na Chlamydia trachomatis, 3 na Mycoplasma genitalium, 1 na Neisseria gonorrhoeae, 23 na Ureaplasma parvum i 11 na Ureaplasma urealyticum, odnosno 38.7 % pozitivnih nalaza. Dobiveni podatci ukazuju na opravdanost testiranja koje pridonosi otkrivanju i liječenju spolno prenosivih bolesti, a time i očuvanju reproduktivnog zdravlja mlađe populacije.

Kampanja je bila usmjerena na mlade koji su često suočeni sa zbunjujućim i proturječnim informacijama iz nepouzdanih izvora. Od iznimne je važnosti omogućiti mladima pristup točnim i provjerenim informacijama kako bi očuvali svoje spolno i reproduktivno zdravlje.

Sve detaljne informacije dostupne su  na  službenoj web stranici projekta Živjeti zdravo www.zivjetizdravo.eu  i na svim društvenim mrežama projekta.

O projektu Živjeti zdravo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao krovna javnozdravstvena ustanova, provodi Nacionalni program promicanja zdravlja Živjeti zdravo, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo. Na temelju Nacionalnog programa nastao je projekt Živjeti zdravo koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i traje od 2016.-2022. godine. Cilj projekta Živjeti zdravo je unaprjeđenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te kreiranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života. Provedbom ovoga projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti koje su uzrok više od 3/4 smrti u Hrvatskoj. Projekt Živjeti zdravo sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.

* SPI – spolno prenosiva infekcija.