Nema maženja bez paženja – 04. rujna obilježava se Svjetski dan spolnog zdravlja!

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu projekta Živjeti zdravo, čija je voditeljica prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, dr. med., spec. epidemiologije,  obilježavanjem Svjetskog dana spolnog zdravlja, 04. rujna 2022. završava ljetnu kampanju „Nema maženja bez paženja“ .

 

Još 2010. godine globalna organizacija koja se zalaže za promicanje najboljih praksi u području spolnog zdravlja, World Association for Sexual Health (WAS), pozvala je na obilježavanje Svjetskog dana spolnog zdravlja, 04. rujna svake godine, s ciljem podizanja svijesti javnosti o spolnom zdravlju. Tema prvog Svjetskog dana spolnog zdravlja bila je ”Let’s talk about it!” koja je označila početak višegodišnje kampanje razbijanja straha i tabua vezanih za temu spolnog zdravlja. Ove godine, na 12. godišnjicu, Svjetski dan spolnog zdravlja obilježit će se na temu „Let’s talk pleasure!“.

Unatoč velikom napretku suvremenog društva, spolno i reproduktivno zdravlje se i danas često smatra osjetljivom, tabu temom. Ovu činjenicu važno je promijeniti i uključiti cijelu populaciju u otvoreni i iskreni razgovor o očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Preliminarni rezultati istraživanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provedenog 2021./2022. na uzorku od 2050 učenika 3. razreda srednjih škola iz cijele Hrvatske, pokazuju da je 33,2% (680) učenika uključenih u istraživanje imalo spolni odnos. Visoki udio među spolno aktivnim učenicama i učenicima, njih 78,8% (536) koristi kondome, od čega 47,8% (256) povremeno, a 52,2% (280) redovito. Učenice i učenici koji ne koriste kondome pri spolnom odnosu kao razloge nekorištenja navode povjerenje svojem partneru/partnerici (19,1%), da ih ne vole koristiti (18,7%), jer nisu imali kondom pri ruci (17,6%), jer ih je sram kupiti kondome (3,2%), dok njih 2,9% kao razlog navode da nemaju novaca za kupiti ih.

U svrhu podizanja svijesti i informiranja o spolnom i reproduktivnom zdravlju zdravstveni djelatnici, stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo provode edukativne interaktivne radionice za učenike trećih razreda srednjih škola.  Na radionicama učenici kroz rad u grupi prolaze teme koje su uglavnom već obrađene u ranijem obrazovanju, s naglaskom na zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja.  Na nacionalnoj razini su tijekom školske godine 2021./2022. provedene edukacije u 80 srednjih škola o spolnom i reproduktivnom zdravlju. Ukupno je educirano 2050 učenika trećih razreda srednje škole. Uz to provedene su i edukacije zdravstvenih djelatnika u svim županijskim zavodima za javno zdravstvo (njih 21).

I ove godine se u obilježavanje Svjetskog dana spolnog zdravlja uključuje i Hrvatski zavod za javno zdravstvo kroz digitalnu kampanju „Nema maženja bez paženja“ u sklopu poučnog projekta Živjeti zdravo. Cilj obilježavanja je skretanje pozornosti svih generacija i pojedinaca, bez obzira na spolnu orijentaciju, na odgovorno spolno ponašanje kako bi se zaštitilo vlastito zdravlje, ali i zdravlje partnera. Ujedno s obilježavanjem Svjetskog dana spolnog zdravlja završava i naša ljetna kampanja „Nema maženja bez paženja“, koja se provodi od 15. lipnja do 04. rujna 2022. Na našoj web stranici i društvenim mrežama dostupne su edukativne i korisne informacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju.

Sve detaljne informacije dostupne su na službenoj web stranici projekta Živjeti zdravo www.zivjetizdravo.eu i na društvenim mrežama projekta.

Sve Vas pozivamo da nam se pridružite u obilježavanju Svjetskog dana spolnog zdravlja na našim društvenim mrežama te, ako već niste, da započnete voditi brigu o svom spolnom i reproduktivnom zdravlju te zdravlju partnera.

Sretan Svjetski dan spolnog zdravlja! Mazite se, ali i pazite se.

 

O projektu Živjeti zdravo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao krovna javnozdravstvena ustanova, provodi Nacionalni program promicanja zdravlja Živjeti zdravo, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo. Na temelju Nacionalnog programa nastao je projekt Živjeti zdravo koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i traje od 2016.-2022. godine. Cilj projekta Živjeti zdravo je unaprjeđenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te kreiranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života. Provedbom ovoga projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti koje su uzrok više od 3/4 smrti u Hrvatskoj. Projekt Živjeti zdravo sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.