Započela je kampanja „Sačuvajmo zdrave dojke”

 

Na Trgu bana Jelačića u subotu, 15. listopada, započela je javnozdravstvena kampanja „Sačuvajmo zdrave dojke” s ciljem informiranja javnosti o važnosti potrebe redovitog pregleda i samopregleda dojki. Nakon modne revije koju su nosile žene oboljele i liječene od karcinoma dojke, te žene iz javnog života, ružičasta povorka krenula je put Trg Petra Preradovića, na kojem je nastavljen prigodni program. Kampanju pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora, Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Gradske skupštine Grada Zagreba, te gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića organiziraju udruge P.I.N.K. life – Pogled iz novog kuta, uz potporu Hrvatske lige protiv raka, podržao je i mandatar nove hrvatske Vlade Andrej Plenković, koji je naglasio da će se Vlada kroz zdravstvene politike snažno fokusirati na borbu protiv svih malignih bolesti.

  • Potrebno je u društvu napraviti iskorak i suočiti se s bolešću od koje u Hrvatskoj na godišnjoj razini obolijeva 2.300 žena. Došao sam ovamo poduprijeti borbu udruga koje se godinama bore protiv ove maligne bolesti – poduprijeti prevenciju i sve službe i udruge koje se bave tom zloćudnom bolesti – rekao je Andrej Plenković dodavši kako je velik broj otkrivenih rakova dojke. Siguran sam, napomenuo je, da ćemo sve mjere u našoj zdravstvenoj politici na pravi način fokusirati na rješavanje tog problema.

Čestitao je svim udrugama i ligama koje se bore protiv raka dojke napomenuvši kako je problematika vezana uz ovu malignu bolest velika i moramo se njome baviti kroz zdravstveni sustav i udruge pacijenata, te da je jako važno senzibilizirati javnost u što većoj mjeri. Naglasio je i kako treba mobilizirati žene na samopregled i prevenciju da bi se ova zloćudna bolest detektirala i izliječila u ranoj fazi. Ocijenio je kako su ključne solidarnost, razumijevanje i empatija obitelji i najbližih.

Svojim dolaskom kampanju su poduprli i Tomislav Madžar, posebni savjetnik predsjednice Republike Hrvatske za zdravstvo i sport, Ines Strenja-Linić, izaslanica Hrvatskog sabora, Dario Nakić, tehnički ministar zdravlja u tehničkoj Vladi, Ivana Pavić Šimetin, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Gzim Redžepi, u ime gradonačelnika Grada Zagreba, Ivona Čulo, generalna direktorica Adria Medie, dr. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka, Drago Prgomet, Vesna Škare Ožbolt, Mislav Žagar, Zvonimir Šostar, Sandra Švaljek, Ana Stavljenić-Rukavina, Jadranka Kosor i drugi.

Oboljele žene hrabro su se prošetale ružičastom pistom na Trgu bana Jelačića, a pridružile su im se i Vanna, Diana Pleština, Ana Mišćević, Sementa Rajhard, Korana Gvozdić i Ivana Delač Đolo koje su nosile modele modnih dizajnerskih kuća Alduk, A’Marie, Aleksandra Dojčinović, Etna Maar, eNVy Room, Nebo, Matija Vuica, Xenia Design i Ivona Glavaš.

– Mjesec listopad je mjesec prevencije karcinoma dojke i borbe protiv karcinoma, a danas se obilježava europski Dan zdravih dojki. Potrebno je sve više informirati javnost o važnosti redovitog pregleda i samopregleda dojki, jer upravo to može spasiti život. Iznimno smo ponosne na naše žene koje su danas hrabro prošetale ružičastom pistom, te plijenile pozornost svih prisutnih. Pokazale su koliko su snažne, vesele i prelijepe nakon svega što su prošle. Zbog njih smo danas ovdje – izjavila je Nives Morić, predsjednica udruge P.I.N.K life – Pogled iz novog kuta.

Almenka Balenović, predsjednica udruge SVE za NJU i Liljana Vukota, glavna tajnica udruge SVE za NJU, tom su prilikom napomenule kako nijedna žena ne bi trebala čekati s pregledima dojki nakon 40. godine, a trebaju obavezno raditi ultrazvuk i prije te dobi, te svakako prije trudnoće. Većina žena koja ima bolesti dojki u obitelji trebale bi se češće posavjetovati sa svojim liječnikom te redovito, svaki tjedan raditi samopregled dojki. Ono na što je svakako potrebno staviti više pažnje je i metastatski karcinom koji se ne može izliječiti ali se svakako može liječiti. Rani rak je, kaže gospođa Vukota, puno lakše prebroditi i ima nade i optimizma no  metastatski karcinom najčešće nije baš tako lako izlječiv, smrtnost je vrlo visoka,  ali se može poživjeti uz terapiju od pet do sedam godina. Tim ženama je također potrebna liječnička, ali i psihološka pomoć i nikako se takva terapija ne smije zanemarivati jer nema otpisanih. Uvijek se treba boriti.

Nakon što su točno u podne, u znak podrške svim oboljelim ženama, u zrak pušteni ružičasti baloni, red je došao i na voditelja Brunu Šimlešu, koji je u znak podrške ženama, dozvolio Ivanu Dečaku iz grupe Vatra da mu obrije glavu na nulericu. Nije neobično da se upravo Bruno Šimleša odlučio na ovaj način dati podršku oboljelim ženama. U veljači je, naime, primio nagradu VAM (Vesna Andrijević Matovac) koju dodjeljuje udruga žena oboljelih od raka dojke i tako postao prvi muškarac kojemu je izrečena zahvala za sve što je učinio za žene oboljele od raka. Za nagradu ga je nominirala prijateljica Ljiljana Pranjić, žena uz koju je Šimleša bio tijekom njezine višegodišnje borbe s rakom dojke, i to zbog njegovog javnog djelovanja, te iznimnog doprinosa afirmaciji borbe protiv raka dojke u Hrvatskoj.