Obilježavanje Europskog tjedna mentalnog zdravlja

Održana Edukacija za novinare i javne djelatnike na temu samoubojstva

Povodom obilježavanja Europskog tjedna mentalnog zdravlja u prostorijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, jučer 16. svibnja,  održana je Edukacija za novinare i javne djelatnike na temu kako odgovorno izvještavati o samoubojstvu.

Edukacija je organizirana u suradnji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Udruge Životna linija na čelu s predsjednikom Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje Tinom Pongracom. 

Edukaciju je otvorila Dunja Skoko–Poljak, dr. med., načelnica Sektora za javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravstva koja je pozdravila okupljene ispred Ministarstva zdravstva. Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med. osvrnula se na aktualnu temu u medijima i prezentirala ,,Odgovorno izvještavanje o masovnim pucnjavama”.

Zatim su svoja izlaganja predstavile prof.dr.sc. Danijela Štimac Grbić, voditeljica projekta europske zajedničke akcije (eng. Joint Action – JA) “JA-ImpleMENTAL“ koja je prisutne upoznala s projektom i ,,SUPRA” modelom – Dokumentom s uputama temeljenima na iskustvu za provedbu nacionalne prevencije samoubojstva te Maja Silobrčić Radić, dr. med. voditeljica Odjela za mentalne poremećaje pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo koja je predstavila Registar samoubojstva u Hrvatskoj.

Posljednje predavanje prvog dijela održao je prof. dr. sc. Darko Marčinko, dr. med., specijalist psihijatrije i to na temu ,,Procesno razumijevanje suicidalnosti” koje je pokrenulo niz pitanja i diskusija od strane sudionika.

U drugom dijelu Edukacije su Tin Pongrac i suradnica održali predavanje novinarima i javnim djelatnicima na temu – Koji je odgovoran način izvještavanja o samoubojstvu?

Edukacija je završena dodjelom nagrada novinarki ili novinaru koji najodgovornije izvještava o samoubojstvu u Hrvatskoj. Članovi Odbora za izbor dobitnika nagrade bili su: prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, predstavnica HZJZ i Ministarstva zdravstva, prof. dr. sc. Dolores Britvić, IGA i Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Tea Vukušić Rukavina, Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar” (Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), prof. dr. sc. Tihana Jendričko, predsjednica Hrvatskog psihijatrijskog društva i prim. dr. sc. Marija Kušan Jukić, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.  Deset nominiranih novinara žiri je izdvojio na osnovu zbirke objava (press clipping) i medijske analize. Prema mišljenju stručnog žirija, nagradu je osvojila novinarka Jutarnjeg lista – Lada Novak Starčević.