Analiza otpadnih voda otkriva navike uporabe droga u gradovima u Europi u 2022. godini

Najnovija otkrića najvećeg europskog projekta u znanosti analiza otpadnih voda objavljena su 22. ožujka 2023. godine u studiji „Analiza otpadnih voda i droga – europska studija u više gradova“ od strane europske mreže SCORE (Sewage analysis CORe group — Europe), a u suradnji s Europskim centrom za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA).

Analiza otpadnih voda znanstvena je disciplina koja se brzo razvija i ima potencijal za praćenje podataka u stvarnom vremenu, o geografskim i vremenskim trendovima konzumacije nedopuštenih droga. Uključuje uzorkovanje izvora otpadnih voda, što znanstvenicima omogućuje procjenu količine droga koje zajednica konzumira, mjerenjem razina nedopuštenih droga i njihovih metabolita izlučenih u urinu.

SCORE mreža provodi godišnje praćenje otpadnih voda od 2011. godine, kada je u istraživanju sudjelovalo 19 gradova iz 10 država, a proučavane su četiri stimulativne droge.  Šezdeset i pet gradova sudjelovalo je u najmanje pet godišnjih kampanja praćenja otpadnih voda od 2011. godine, što je omogućilo analizu trendova.

Ovim projektom, u 2022. godini analizirane su otpadne vode u 104 europska grada iz ukupno 21 države (20 država članica EU i Turske), sa svrhom istraživanja navika uzimanja droga njihovih stanovnika. Ketamin je prvi put uključen u analizu 2022. godine, čime je ukupan broj ispitanih tvari porastao na šest. Uzorci otpadnih voda 54 milijuna ljudi analizirani su na tragove pet nedopuštenih stimulativnih droga: kokain, amfetamin, metamfetamin, MDMA/ecstasy i ketamin, kao i na kanabis. Analizirani su dnevni uzorci otpadnih voda u slivnim područjima postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda tijekom jednog tjedna, između ožujka i travnja 2022. godine.

Najnoviji rezultati pokazuju stalni porast otkrivanja kokaina, što je trend od 2016. godine (unatoč određenim fluktuacijama tijekom izolacije zbog pandemije COVID 19). Također, sve više gradova prijavljuje tragove metamfetamina. Za preostale tvari kod kojih se mogu promatrati trendovi (amfetamin, kanabis, MDMA) ne pokazuje se konzistentna slika. Najveća opterećenja ketamina pronađena su u otpadnim vodama u gradovima Danske, Italije, Španjolske i Portugala.

Unatoč tome što se otkrića značajno razlikuju među gradovima u kojima su provođena istraživanja, važno je napomenuti da je svih šest istraženih, nedopuštenih droga pronađeno u gotovo svakom gradu koji je sudjelovao u istraživanju. Razlike između gradova u istoj državi djelomično se mogu objasniti njihovim različitim geografskim, društvenim i demografskim karakteristikama (dobna distribucija, sveučilišta, noćni život). U više od tri četvrtine gradova utvrđeni su veći ostaci droga koje se često povezuju s rekreativnim obrascima upotrebe (kokain, ketamin i MDMA) tijekom vikenda, dok su ostaci ostalih triju stimulativnih droga bili su ravnomjernije raspoređeni tijekom tjedna.

Ova studija istražuje potencijal istraživanja otpadnih voda za identifikaciju novih psihoaktivnih tvari i kako bi ono moglo imati ulogu u pružanju ranog upozoravanja na nove trendove, kao i pomoći u procjeni javnozdravstvenih intervencija. Također, studija opisuje tehnike koje određuju jesu li količine droga u otpadnim vodama potjecale od ljudske potrošnje, od odlaganja neiskorištenih droga ili otpada iz mjesta proizvodnje sintetičkih droga. Iako se prvenstveno koristi za proučavanje trendova u korištenju nedopuštenih droga u općoj populaciji, analiza otpadnih voda također se može primijeniti na precizne lokacije (npr. glazbeni festivali, određene četvrti) kako bi se dobili pravovremeni podaci.

Studija uključuje i inovativnu, interaktivnu kartu koja omogućuje pregled geografskih i vremenskih obrazaca i detaljniji pregled rezultata prema gradu i vrsti droga. Ova interaktivna značajka kreirana je tako da bude pristupačna i laka za korištenje te da optimalno funkcionira na mobilnim i stolnim uređajima. U skladu s obvezom EMCDDA o pružanju otvorenih podataka, sve izvorne tablice iza alata mogu lako preuzeti istraživači, istraživački novinari ili bilo tko zainteresiran za korištenje podataka u svom radu.

Priopćenje za medije (EMCDDA) Analiza otpadnih voda 2022.