5. svibnja – Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom

Cerebralna paraliza (CP) je grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovana prirođenom anomalijom ili oštećenjem nezrelog mozga. Neki od simptoma i znakova cerebralne paralize su: slaba napetost ili mlohavost mišića, nesposobnost sjedenja bez potpore u dobi od 8 mjeseci, upotreba samo jedne strane tijela, teškoće hranjenja, jaka razdražljivost, odsutnost osmijeha, a konačnu dijagnozu cerebralne paralize postavlja neuropedijatar ili fizijatar.

Cerebralna paraliza je dijagnoza povezana s raznim stupnjevima invaliditeta, pri čemu je u Registru osoba s invaliditetom RH registrirano 5084 osoba koje imaju znatno oštećenje i invaliditet temeljem te dijagnoze, od kojih je 1894 dječje dobi (0-19) te je prevalencija ovog poremećaja u dječjoj dobi, 2,1/1000, što odgovara rasponu vrijednosti prema međunarodnim istraživanjima na tom području.

S obzirom na činjenicu da prema nekim rezultatima međunarodnih istraživanja oko 3 posto stanovništva ima neki oblik cerebralne paralize, što bi iznosilo oko 130.000 osoba u Hrvatskoj, bilo bi potrebno osigurati sustavno praćenje učestalosti, jer se u Registru osoba s invaliditetom prate podaci samo za teže oblike ove dijagnoze.

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize već šesnaestu godinu zaredom obilježava 5. svibnja kao Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom u cilju senzibiliziranja javnosti o pitanjima s kojima se suočavaju osobe sa cerebralnom paralizom u svakodnevnom životu. Problemi osoba sa cerebralnom paralizom, njihovih obitelji i osoba koje o njima skrbe još uvijek nisu dovoljno poznati ni prepoznati, dok je zadatak cijeloga društva osigurati uvjete za izjednačavanje mogućnosti i unapređenje kvalitete života za ovu posebice vulnerabilnu populaciju. I ove će se godine ovaj dan obilježiti nizom manifestacija čiji će zajednički cilj biti poticanje na aktivnosti koje će  osobama s cerebralnom paralizom omogućiti puno i ravnopravno sudjelovanje u društvu.