Nature: Porast osoba s debljinom brži je u ruralnim područjima nego u gradovima

U istraživanju, koje je proveo Imperial College iz Londona, a koje je objavljeno u časopisu Nature 9. svibnja 2019. godine, obrađeni su podaci o tjelesnoj visini i masi više od 112 milijuna odraslih osoba iz urbanih i ruralnih područja 200 zemalja između 1985. i 2017. godine.

Ova studija, u koju je uključena mreža od preko 1000 stručnjaka diljem svijeta, uključujući i doc. dr. sc. Sanju Musić Milanović, djelatnicu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pokazala je kako je na globalnoj razini, u razdoblju od 1985. to 2017. godine zabilježen prosječni porast indeksa tjelesne mase (ITM) od 2,0 kg/m2 u žena i 2,2 kg/m2 u muškaraca, odnosno svaka osoba ima 5-6 kg tjelesne mase više. Više od polovice globalnog porasta u debljini u ovom razdoblju od 33 godine može se pripisati porastu ITM-a u ruralnim područjima. U nekim zemljama niskog i srednjeg dohotka, ruralna područja pridonosila su 80% od ukupnog porasta ITM-a u ovom razdoblju.

Istraživački tim utvrdio je da je od 1985. prosječni ITM u ruralnim područjima porastao za 2,1 kg/m2  i u žena i u muškaraca. S druge strane, u gradovima, zabilježen je porast ITM-a od 1,3 kg/m2 u žena i 1,6 kg/m2 u muškaraca.

Zabilježen trend ukazuje na zapanjujuće razlike u geografskoj rasprostranjenosti ITM-a u posljednja tri desetljeća. U 1985. godini, žene i muškarci koji su živjeli u gradovima u preko tri četvrtine zemalja imali su viši ITM od onih koji su živjeli u ruralnim područjima. S vremenom, razlika u ruralnom i urbanom ITM-u u velikom broju zemalja se smanjila ili čak promijenila smjer.

Ova skupina znanstvenika pronašla je i razlike između zemalja s visokim, srednjim i niskim dohotkom. U skupini zemalja s visokim dohotkom, studija ukazuje na porast ITM-a u ruralnim područjima od 1985. godine, posebno u žena. Stručnjaci smatraju da razlog tome može biti povezan s nedostacima života izvan gradova: niži dohodak i razina obrazovanja, ograničena dostupnost i više cijene pravilnih prehrambenih namirnica i manje sportskih i rekreacijskih ustanova.

“Rasprave u javnozdravstvenom sektoru često su usmjerene na negativne strane života u gradovima,” navodi profesor Majid Ezzati sa Škole javnog zdravstva Imperial Collegea iz Londona. “Zapravo, gradovi pružaju brojne mogućnosti za kvalitetniju prehranu, više tjelesne aktivnosti i općenito bolje zdravlje. Te resurse teže je pronaći u ruralnim sredinama.”

U razdoblju od 1985. do 2017. godine, ruralna područja u zemljama s nižim i srednjim dohotkom doživjela su porast dohotka, unaprjeđenje infrastruktura, razvoj mehanizacije poljoprivrede i povećanje broja automobila, što dovodi do povećanja veće koristi za zdravlje, ali i do smanjenja potrošnje energije i veću potrošnju procesuiranih prehrambenih proizvoda i proizvoda niže kvalitete uslijed nedostatka adekvatne zakonske regulative.  Svi ovi čimbenici pridonose bržem porastu ITM-a u ruralnim područjima.

„U Hrvatskoj je vjerojatnost  za  debljinu u  ruralnoj  sredini u usporedbi s urbanom veća za 44% u muškaraca, a u žena za 40%“, ističe doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović.

Najveća iznimka među ovim  globalnim trendovima je sub-Saharska Afrika gdje je zabilježen brži porast ITM-a u žena u gradovima, moguće uslijed većeg udjela manje energetski zahtjevnih poslova poput uredskih poslova, snižene potrebe za fizičkim kućanskim poslovima poput prikupljanja drva za potpalu vatre ili donošenja vode, kraćeg putovanja od mjesta stanovanja do posla te lakšoj dostupnosti procesuiranih prehrambenih proizvoda.

Regionalni i državni podaci ITM-a stanovništva ruralnih i urbanih područja

  • Na nacionalnoj razini, došlo je do blagog smanjenja ITM-a u razdoblju od 1985. do 2017. godine u žena u dvanaest europskih zemalja (Grčka, Španjolska, Litva, Republika Češka, Italija, Portugal, Srbija, Francuska i Malta) i Pacifičkog dijela Azije (Nauru, Singapur i Japan). Drugi ekstrem zabilježen je u žena u Egiptu i Hondurasu gdje je zabilježen porast ITM-a od 5 kg/m2.
  • U muškaraca, ITM je porastao u svim zemljama, najviše u Sv. Luciji, Bahreinu, Peruu, Kini, Dominikanskoj Republici i Sjedinjenim Američkim Državama, svugdje za više od 3,1 kg/m2.
  • Najniže vrijednosti ITM-a zabilježene su 1985. godine, 17,7 kg/m2 u žena iz ruralnih područja Bangladeša te 18,4 kg/m2 u muškaraca iz ruralnih područja Etiopije.
  • Najviše vrijednosti ITM-a zabilježene su 2017. godine, 35,4 kg/m2 u žena urbanih područja iz Samoe te 34,6 kg/m2 u muškaraca iz ruralnih područja iste države.
  • U 2017. godini, muškarci i žene iz urbanih područja sub-Saharske Afrike, posebno u državama Niger, Burkini Faso, Togu i Gani, imali su veću tjelesnu masu od onih iz ruralnih područja.
  • Žene iz ruralnih područja zemalja središnje i istočne Europe imale su, u odnosu na ostale zemlje, višu tjelesnu masu od onih iz urbanih sredina – oko 1 kg/m2 ili više u Bjelorusiji, Republici Češkoj i Latviji. Ova razlika ostala je uglavnom nepromijenjena od 1985. godine.
  • U muškaraca iz ruralnih područja, najveća razlika u ITM-u između urbanih i ruralnih područja zabilježena je u Švedskoj, Republici Češkoj, Irskoj, Australiji, Austriji i Sjedinjenim Američkim Državama – muškarci iz ruralnih područja imali su ITM za više od 0,35 kg/m2 viši od onih iz urbanih područja.

Izvor financiranja: Wellcome Trust, Medical Research Council i Royal Society and the Academy of Medical Sciences