Prevencija debljine se isplati

Povodom Svjetskog dana debljine koji se obilježava 11. listopada, objavljeni su novi podaci o ekonomskim prednostima prevencije debljine.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj raste udio populacije s debljinom (indeks tjelesne mase >30). U Hrvatskoj 66% muškaraca i 53% žena ima prekomjernu tjelesnu masu, dok debljinu ima 24% muškaraca i 25% žena.

U novom izvještaju Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) „Teški teret debljine“ (eng.The Heavy Burden of Obesity) navedeno je kako ovaj porast ima velike zdravstvene i ekonomske posljedice. Prekomjerna tjelesna masa može se povezati s padom očekivanog trajanja života od čak 3,5 godine što Hrvatsku smješta u sam vrh zemalja OECD-a, tj. u 9. decil. U sljedećih 30 godina prekomjerna tjelesna masa bit će u Hrvatskoj odgovorna za 10% slučajeva kardiovaskularnih bolesti, 75% slučajeva dijabetesa, 7% slučajeva demencije i 5% slučajeva raka, odnosno 297 000 slučajeva kardiovaskularnih bolesti, 167 000 slučajeva dijabetesa, 20 000 slučajeva demencije te 16 000 slučajeva raka. Od svih zdravstvenih troškova izračunato je kako u Hrvatskoj na troškove povezane s prekomjernom tjelesnom masom odlazi 6.6%. Prekomjerna tjelesna masa uzrokuje i povećane troškove na tržištu rada, u Hrvatskoj je to točnije 1945 kuna po stanovniku. Efektivno smanjenje radne snage zbog prekomjerne tjelesne mase iznosi 44,198 radnika.

Preventivne intervencije poput regulacije oglašavanja, označavanja namirnica, medijskih kampanja, označavanja jelovnika, mobilnih aplikacija, propisivanja tjelesne aktivnosti, školskih programa, programa na radnom mjestu koji preveniraju sjedilačko ponašanje i potiču dobrobit te poticanja javnog prijevoza imaju pozitivan utjecaj na zdravlje populacije i umanjuju troškove u području zdravstva i tržišta rada. Jedan komunikacijski paket intervencija, koji se sastoji od reguliranja oglašavanja, označavanja namirnica i medijske kampanje doveo bi u Hrvatskoj do preko 2200 dodatnih godina života i uštedio 17 milijuna kuna zdravstvenih troškova godišnje.

U Hrvatskoj se trenutno provodi Nacionalni program „Živjeti zdravo“ usmjeren poboljšanju zdravlja cijele populacije koji djelovanjem u lokalnoj zajednici nastoji informirati, educirati i senzibilizirati građane svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života.