Prvi put u Hrvatskoj obilježen je Dan dojki i Dan povećanja svjesnosti o rekonstrukciji dojke (BRA DAY)

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu je u subotu, 24. rujna, po prvi put u Hrvatskoj obilježena javnozdravstvena akcija Dan dojki i Dan povećanja svjesnosti o rekonstrukciji dojke (BRA DAY).

Cilj je akcije u organizaciji Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske lige protiv raka, Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i Udruge pacijenata Sv. Juraj educirati žene o tome kako sačuvati zdrave dojke, ali i osvijestiti ih da imaju pravo na rekonstrukciju ako im je oboljela dojka uklonjena zbog raka.

  • Želimo povećati svijest kod žena o mogućnosti potpune rekonstrukcije dojke nakon operativnih zahvata njihova uklanjanja, a čije troškove snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). Dobar dio žena to ne zna i treba ih upoznati s tim, jer je u liječenju izuzetno važan psihološki moment i pružanje mogućnosti  za normalan nastavak života jer otkriće bolesti ne znači kraj već početak jedne borbe koja treba završiti s rekonstrukcijom i potpunim izlječenjem – izjavio je ministar zdravlja, doc. dr. sc. Dario Nakić.

Prema riječima ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. sc. Krunoslava Capaka, u Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli gotovo 2.500 žena, a umre ih oko tisuću. Zbog toga žene treba osvijestiti o potrebi obavljanja mamografskih pregleda, jer i dalje imamo puno žena koje boluju od te teške bolesti, a osobito onih kod kojih se zloćudne promjene kasno dijagnosticiraju.

BRA DAY je prvi put obilježen u Kanadi prije pet godina, a njime se promovira potreba multidisciplinarnog pristupa liječenju i okupljanje liječnika svih specijalnosti koji su uključeni u dijagnostiku i liječenje raka dojke.

  • Samo ovakav sveobuhvatan i timski pristup može osigurati odgovarajuću medicinsku njegu i skrb. Prema podacima iz 2014. godine, broj novooboljelih žena u Hrvatskoj iznosio je 2644, a u 2015. godini 1038 žena umrlo je od raka dojke. Iako nam statistika ne ide u prilog i broj novooboljelih žena u Hrvatskoj raste, pozitivna je vijest da se tom problemu pristupa sve bolje i cjelovitije. Skrb za oboljele žene nipošto ne prestaje otkrivanjem bolesti, nego ona tek tada počinje, pri čemu do izražaja dolazi sva kompleksnost rješavanja ovog gorućeg problema – napomenula je tom prilikom Dinka Nakić, dr. med., pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo prof. dr. sc. Mirna Šitum kazala je da unatoč svim javnopreventivnim aktivnostima i dalje puno žena boluje od te teške bolesti. Prema njenim riječima, djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ pregledali su gotovo 42.000 žena u svom mobilnom mamografu. Kod gotovo 400 njih dijagnosticirana je zloćudna bolest, a sumnja na nju postojala je kod gotovo 10.000 žena. „Nas zabrinjava da je više do 40 posto tih žena prvi put došlo na pregled mamografom” –  rekla je prof. Šitum.

Prema riječima dr. Damira Eljuge, predsjednika Hrvatske lige protiv raka, dijagnostika bolesti dojke sve više dobiva na značenju s obzirom da se učestalost raka dojke stalno povećava. Svaka 11. žena u Hrvatskoj ima izgleda oboljeti od ove bolesti.

Budući da se pravi uzrok nastanka raka dojke pouzdano ne zna i pripisuje se mnoštvu čimbenika, primarna prevencija još uvijek nije dostatna u sprječavanju raka dojke. Stoga je svugdje u svijetu naglasak na njegovom ranom otkrivanju. Dvije najučinkovitije i stoga najčešće primjenjivane dijagnostičke metode na kojima se temelji i naša djelatnost su mamografija i ultrazvučni pregled dojki.

Dr. Ilona Sušac, specijalistica onkologije i radioterapije i dr. sc. Ivan Milas, voditelj Odjela za onkoplastičnu kirurgiju Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice također su podržali akciju, a tom je prigodom dr. Sušac napomenula kako u Hrvatskoj nisu sasvim zadovoljni brojem žena koje se odluče za rekonstrukciju dojki. Kako kaže, zato je jedan od glavnih naglasaka BRA DAY-a da se žene upoznaju s mogućnostima rekonstrukcije dojke, te sa svim metodama koje se mogu izvesti u našoj zemlji.

Tijekom akcije u kojoj su svi zainteresirani mogli porazgovarati sa stručnjacima i dobiti informacije o raku dojke, Zagrepčanke su imale mogućnost obaviti i besplatni mamografski pregled u pokretnom mamografu ili se naručiti za pregled dojki u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”.