Obilježen DAN DOJKI i BRA DAY

Humanitarnom prodajom simboličnih sadnica vrijeska, žilave ukrasne biljke koja se ne predaje lako pod utjecajem raznih vremenskih uvjeta, u subotu, 29. rujna, je uz poticajne priče brojnih žena te savjete stručnjaka na zagrebačkom Cvjetnom trgu obilježen DAN DOJKI & BRA DAY. Uz vrijesak su građani mogli kupiti i limitirane modne artikle iz kolekcije majica i torbi kao jedinstveni simbol važnosti prevencije raka dojke i borbe protiv ove opake bolesti.

Cilj akcije, koju je organizirala Hrvatska liga protiv raka u suradnji s Gradom Zagrebom i uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva zdravstva RH te Gradske skupštine Grada Zagreba, prvenstveno je educirati žene o tome kako sačuvati zdrave dojke, kako najbolje izliječiti bolesne dojke te osvijestiti žene da imaju mogućnost rekonstrukcije dojke s ciljem očuvanja psihofizičkog integriteta.

– Ponosan sam da smo u Zagrebu održali i treći Bra Day. U ovom smo periodu ukazali brojnim ženama kako mogu očuvati zdravlje te ih upozorili na nužnost ranog otkrivanja raka dojke, jer to je jedini način za potpuno izlječenje. Poseban naglasak ovog dana je da ženama kojima je dojka uklonjena ili će biti uklonjena, ukažemo na brojne mogućnosti suvremene rekonstrukcijske kirurgije kojima im možemo vratiti psihofizičku cjelovitost!  – izjavio je pokretač Dana dojki & Bra Daya u Hrvatskoj i tajnik Hrvatske lige protiv raka Domagoj Eljuga.

Prema riječima ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka i koordinatorice Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke Andree Šupe Parun, rak dojke je najčešće sijelo raka u žena u RH od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Prema posljednjim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj su 2015. godine zabilježene 2748 novooboljele žene  (stopa 126,3/100.000), a od ove su zloćudne bolesti 2017. godine umrle 853 žene (stopa 40,0/100.000). Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju, kada su šanse za izlječenje i preživljenje mnogo veće. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena.

Prepoznavši veličinu ovog javno zdravstvenog problema, a sukladno preporukama Međunarodne agencije za istraživanje raka i Vijeća Europe, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici 29. lipnja 2006. godine usvojila Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.

Ciljevi programa su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15 – 25 %, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke.  Osnovna metoda probira je mamografija – rentgenski pregled dojki kojom se  promjene na dojci mogu otkriti prosječno oko dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda. Svake se dvije godine u okviru programa probira na mamografski pregled pozivaju žene u dobi od 50 do 69 godina. Više od 90 % bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje je u tom slučaju 96 %.

Do sada su završena četiri ciklusa pozivanja žena, a peti je u tijeku. Godišnje se u okviru Nacionalnog programa na mamografski pregled poziva oko 300.000 žena. Odaziv je na razini RH oko 60 posto.

Peti ciklus pozivanja žena na mamografski pregled je započeo u prosincu 2016. godine, a uključuje godišta od 1947. do 1966.

Danas, nakon uvođenja programa probira, udio novootkrivenih karcinoma dojke u lokaliziranom stadiju u dobi 50 – 69 godina je 60 – 70 %, a prije uvođenja programa probira je taj udio bio niskih 40 %. Pozitivne učinke provedbe programa probira na rak dojke pokazuju i posljednji podaci za 2017. godinu, kada se bilježi smanjenje mortaliteta od raka dojke za 15 do 20 %.