Obilježen Dan dojki & Bra Day

Humanitarnom prodajom simboličnih sadnica vrijeska, žilave ukrasne biljke koja se ne predaje lako pod utjecajem raznih vremenskih uvjeta, u subotu, 30. rujna je na zagrebačkom Cvjetnom trgu, uz poticajne priče brojnih žena i savjete stručnjaka obilježen DAN DOJKI & BRA DAY. Uz vrijesak su građani mogli kupiti i modne artikle iz limitirane kolekcije majica i torbi dizajnerice Anamarije Asanović, koja je posebno za ovu akciju osmislila jedinstveni simbol važnosti prevencije raka dojke i borbe protiv ove opake bolesti.

Cilj akcije, koju je organizirala Hrvatska liga protiv raka u suradnji s Gradom Zagrebom i podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva zdravstva RH i Gradske skupštine Grada Zagreba prvenstveno je educirati žene o tome kako sačuvati zdrave dojke i kako najbolje izliječiti bolesne dojke, te osvijestiti žene da imaju mogućnost rekonstrukcije dojke u cilju očuvanja psihofizičkog integriteta žene.

Dan dojki

– Ponosan sam da smo u Zagrebu održali i drugi Bra Day. U ovom smo razdoblju pokazali brojnim ženama kako mogu očuvati zdravlje te ih upozorili na nužnost ranog otkrivanja raka dojke, jer je to jedini način za potpuno izlječenje. Poseban je naglasak ovog dana na tome da ženama kojima je dojka uklonjena, ili će biti uklonjena, ukažemo na brojne mogućnosti suvremene rekonstrukcijske kirurgije kojima im možemo vratiti psihofizičku cjelovitost!  – izjavio je pokretač Dana dojki & Bra Daya u Hrvatskoj i tajnik Hrvatske lige protiv raka Domagoj Eljuga.

HZJZPrema riječima Andree Šupe Parun, koordinatorice Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i Ivane Pavić Šimetin, zamjenice ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u RH od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Prema posljednjim podacima Registra za rak su u Hrvatskoj u 2014. godini zabilježene 2644 novooboljele žene, a od ove zloćudne bolesti su u 2016. godini umrle 990 žene. Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled se rak dojke može otkriti u ranom stadiju, kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće.

U organizaciji i provedbi  Nacionalnog programa sudjeluju: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, županijski zavodi za javno zdravstvo, 52 zdravstvene ustanove s radiološkim jedinicama: u 20 domova zdravlja, ZJZ „dr. Andrija Štampar“, jedna privatna specijalistička radiološka ordinacija u Poreču, 30 bolnica – opće bolnice, kliničke bolnice i klinički bolnički centri, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, liječnici obiteljske medicine i patronažna služba. Do sada su završena četiri ciklusa pozivanja žena te je započeo peti ciklus. Godišnje se u okviru Nacionalnog programa na mamografski pregled poziva oko 300.000 žena, a odaziv je na razini RH oko 60 posto.

Uz edukaciju liječnika o važnosti prevencije raka dojke, građani su ovom prilikom mogli dobiti brojne savjete stručnjaka o tome kako se fizički, ali i psihički, nositi s dijagnozom ove bolesti te informacije o najnovijim metodama suvremene rekonstrukcije nakon uklanjanja dojke zbog raka. Zainteresiranima je svoj asortiman predstavio i tim Anita Care, koji posebnom kolekcijom namijenjenoj ženama s djelomično ili potpuno odstranjenom dojkom uvelike olakšava teško razdoblje života.

Dan Dojki & Bra Day su podržali i brojni visoki državni dužnosnici kao što su posebni izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović Tomislav Madžar, ministar turizma Gari Cappelli, potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner te predsjednik Gradske skupštine grada Zagreba Andrija Mikulić. Obilježavanju ovog projekta su se pridružile i osobe iz društvenog života – glumice Barbara Nola, Vanda Vinter i Nives Ivanković, urednica i voditeljica Sonja Šarunić, operni pjevač Ronald Braus, voditeljica Karmela Vukov Colić, redatelj Lukas Nola i drugi.

Suorganizatori projekta su KBC Sestre milosrdnice Zagreb, Hrvatsko društvo za plastičnu rekonstrukciju i estetsku kirurgiju, Hrvatsko senološko društvo, Europa Donna Hrvatska, Klub žena liječenih od raka dojke, Zajednica pacijenata oboljelih od raka Sv. Juraj, Liga protiv raka Zagrebačke županije i Zagrebačka liga protiv raka.

Galerija slika