“Uhvatite ritam” i nađite vremena za pregled dojki

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Udruga SVE za NJU i Grad Zagreb su u subotu, 21. listopada, organizirali javnozdravstvenu akciju povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke te pozvali žene da pod parolom „uhvatite ritam“ nađu vremena za pregled dojki. U akciju su se uključili i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrije Štampar“ i Klinički bolnički centar Zagreb.

Prema riječima dr. Andree Šupe Parun, nacionalne kooridnatorice Programa ranog otkivanja dojke iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ovom se akcijom skreće pozornost na važnost ranog otkrivanja raka dojke i odazivanja žena na pozive na besplatnu mamografiju iz Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke te na važnost optimalnog liječenja i skrbi o bolesnicama, osobito ženama s metastatskim rakom dojke.

Akciji su se kao i svaki put pridružile i brojne poznate osobe iz političkog i zabavnog života, pa se tako na na Cvjetnom trgu prisutnima pridružila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je podsjetila da u Hrvatskoj godišnje 1 000 žena umire od karcinoma dojke: „Prije svega moramo biti odgovorni prema vlastitom zdravlju samopregledom, ali i redovitim posjetima liječniku”. Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, je simbolično kupio i nekoliko majica, predsjednik SDP-a Davor Bernardić kupio je nekoliko kabanica, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kupio je, kao i gradonačelnik Zagreba, sunčane naočale s ružičastim okvirom, zaštitnom bojom Programa ranog otkrivanja raka dojke, dok su braća Bojan i Goran Navojec čak i zaplesali da uhvate ritam sa sudionicama kampanje i tako podržali program.

Poziv ženama na prevenciju je uputila i psihologinja Ljiljana Vukota, tajnica udruge “Sve za nju”, koja je izjavila da mlade žene trebaju raditi samopreglede i odazvati se na mamografiju. Od mamografije se ne dobiva rak, a može spasiti život. I zato nije dobro da žene čekaju da stignu u 50-te godine da bi otišle na prvi pregled.